Tudod, minek a neve a szuszoga?

Érdekes elnevezés, nyilván már a magyar hatás érvényesül benne/hangutánzó szó lehet/, de ettől függetlenül szerb étel. 
Mint annyi szegényes étel ez is kukoricából készül, csupán nem a nagyobb szemű darát használják fel hozzá, mint a magyarok a puliszkánál, hanem az átszitált lisztet.

Házaknál régen a tárolt kukoricát leöblítették, megszárították, aztán ment a darálóba. Természetes, hogy ugyanazzal a darálóval őrölték, mint az állatoknak szánt takarmányt. Nem nagyon volt válogatási lehetőség, meg amúgy is "miért kéne mást használni hozzá?"
A megdarált kukoricát aztán szépen átszitálták, és a finom lisztet tejes vízben, egyesek tiszta tejben sózva sűrűre főzték. Amikor már jól szuszog, pukkadozik, olyan mint a tűzhányó, amikor épp ki akar törni - elkészült. 
Ekkori lehúzzák, zsíron hagymát pirítanak, sózzák, esetleg borsozzák. A szuszogát zsíros kanállal tálba szaggatják, aztán a hagymás zsírral leöntik. 
Komplett ételnek számított, hisz volt benne szénhidrát, fehérje, zsiradék. 
Fotó: Fortepan/Ebner