Szilvás gombóc, elvégre itt az ősz

A szilvás gombóc valahogy hozzátartozik az őszhöz. Ekkor terem a szilva, a krumpli, és a kicsit hűvösebb napok is passzolnak hozzá. Még ott a gyümölcs benne, de már a zsiradékon pirított zsemlemorzsa miatt tartalmasabb étel, mint egy könnyű, nyári...

Hozzávalók:
1 kg krumpli,
csapott teáskanálnyi só,
nagyjából fél kg liszt,
4 tojás,
szilva ,
2 evőkanál étolaj,
15 dkg zsemlemorzsa,
10-15 dkg cukor,
fahéj
A szilvák alá egy kis búzadara


A krumplit sós vízben megtisztítva megfőzzük és krumplinyomón átnyomjuk.

Kicsit hűlni hagyjuk, nem szabad hogy meleg legyen, mert nyúlós lesz a tészta, és rengeteg lisztet felvesz majd a liszttel és tojásokkal összegyúrjuk. A tészta akkor lesz jó, ha már éppen nem ragad. Fél centi vastagságúra kisodorjuk. Kisebb négyzeteket vágunk belőle, majd mindegyik közepébe rakunk egy fél magozott szilvát, vagy akár egészet. A szilvák alá jó, ha teszünk egy kicsi búzadarát, mert a képződő nedvességet felszívja. megszórjuk pici cukorral, de ezt akár el is hagyhatjuk, és egy kis fahéjjal. Összegömbölyítjük, és lobogó, forró vízben kifőzzük. Addig kell főzni, amíg fel nem jön a víz színére, aztán leszűrjük, majd leöblítjük.
A zsemlemorzsát megpirítjuk szép aranybarnára, aztán a picit hűlt gombócokra szórjuk rétegenként, és összerázzuk vele. Így nem törődnek a szemek.
Egyszerre túl sok gombócot ne főzzünk, mert könnyebben letapadhatnak.


A RECEPTBEN UGYAN OTT VAN A TOJÁS, DE SOKKAL PUHÁBB, LÁGYABB A TÉSZTA, HA NEM RAKUNK BELE, AMI BURGONYÁVAL KÉSZÜLŐ TÉSZTA IGAZÁNDIBÓL SEMMIBE SEM KELL, MERT A KEMÉNYÍTŐ ÖSSZETARTJA! NEM KELL FÉLNI, NEM FŐ SZÉT.
FONTOS AZ IS, HOGY A VÍZBE NE RAKJUK TÖBB RÉTEGBE, INKÁBB HA SOK VAN, AKKOR FŐZZÜK KÉT ADAGBAN!
Lehet héjában is főzni a krumplit, sokan szeretik úgy, nekem jobban bevált, ha tisztítva főzöm.