Mi lehet ez a gyönyörűség? Magyar találmány, amitől egyszerűbbé vált életünk...

Ez egy olyan valami, ami nagyban megkönnyítette életünket, és dagadhat a keblünk, mert a kitalálója magyar. Sőt, ennek elvén más terméket is kifejlesztettek, ami szintén egyszerűbbé, és szagtalanná tette életünket. 
A képen látható valami a Bíró-toll, mai nevén: golyóstoll hegye közelről fotózva.  


Nem egy bonyolult szerkezet, mint a legtöbb igazán nagyszerű kitaláció. Van egy henger, ami tele van tintával. A henger végét lezárja egy hegyesedő kúp, melynek közepén egy golyó mozog, saját magát "tintázva". A kijuttatott tinta olyan kis mennyiségű, hogy az szinte azonnal szárad, nem maszatolódik, így ez hatalmas változás volt a töltőtollak idejében. Persze nem csak ennyi az előnye. 
Nem kellett tintát venni, nem kellett naponta tölteni a töltőtollat, nem kellett félni továbbiakban a tintapacáktól, ahogy megjelent a golyóstoll, onnantól fölöslegessé vált az itatóspapír használata is. 
Voltak már régebben is próbálkozások ezzel kapcsolatban, de sehogy sem jött össze egy igazán használható darab. Végül három fejlesztés hozta el a sikert, és a három fejlesztés közül mindegyik magyar. Tehát tényleg, valóban magyar találmányról van szó. 
Bíró László József amúgy újságíró volt, és nyilván átérezte a töltőtollal sokat író emberek problémáját. Először még rugós szerkezetű tollat tervezett, viszont a tinta már nem a megszokott volt, hanem a nyomdaiparban használatos tinta. Később rájött, hogy a golyó tökéletessége rendkívül fontos részlet a toll minőségénél, ezért a gyártásnál erre nagy figyelmet fordított.  Néhányszor javított a prototípuson, aztán eljött 1938, amikor a zsidótörvények elől Párizsba ment, majd Argentínába, ahol végül szabadalmaztatták a tollat, és megalapította cégét. Érdekesség, hogy még manapság is több helyen Bíró tollnak hívják, mint spanyolul birome, vagy az angoloknál biro-pen, a franciák biron-ként ismerik. 
Később - mint mindent - ezt is kezdték lekoppintani, hamisítani - és az ötletet egy másik fejlesztésnél is felhasználták, mégpedig a dezodorok egyik válfajánál, az elsőket így alkották meg.
Ezek volt a golyós dezodorok, a stift-ek, amiket még manapság is gyártanak, de már közel sem annyira népszerűek, mint régen. Mindenesetre akkor még hajtógáz nélkül működtek, ami nem elhanyagolható. De ha valaki nem érti a golyóstoll működését, egy lefelé tartott golyós dezodor mozgatásával biztos megoldódik problémája...