Emlékszel még rájuk? És az "eddig, eddig, eddig vagyok"-ra?


Az 1990-es évek egyik legsikeresebb tévésorozata volt, mint annyi film akkoriban ez is Szurdi Miklós és Gát György munkája volt.  A Família KFT szituációs komédia volt, ebben a műfajban az első Magyarországon.  

Az első részt 1991. októberében láthattuk, akkor még a két férjet más játszotta. Szép apuka Szombathy Gyula volt, Kövér Lajos pedig Balázs Péter. Helyettük jött aztán Ádám Tamás,  és Nagy Zoltán. 
8 éven keresztül  követtük figyelemmel a két család kalandjait, életét. Előttünk nőttek fel az ikrek,  Kriszta terhességét is nyomon követhettük - bár utána a gyermek valahogy szőrin-szálán eltűnt. 
A sorozat sikeréért nagyon sokat tett Esztergályos Cecília Ágica szerepében, nagyrészt körülötte forogtak az események.  Férje, a botanikus Dr. Szép Károly volt, Károlyom, akit Ádám Tamás alakított.  Fiúkat, aki orvostanhallgató volt, és mellette vízilabdázó - valójában is - Kárász Zénó alakította.

Lányuk, Kriszta Xantus Barbara lett.
Aztán ott voltak a Spáh ikrek. Eredetileg egy gyermeket kerestek a sorozathoz, de amikor a válogatáson megjelent a két fiú - úgy döntöttek, hogy kettő lesz belőlük, nagyobb sikerre számíthatnak. Aztán ott voltak az anyai nagyszülők, Baranyi László és Bod Teréz, és a Szép nagyszülők - Suka Sándor (ő a sorozat második évében már elhunyt, de előtte már kiírták a sorozatból. Felesége Deborah Kim Javor volt.
Aztán a baráti család, Kövérék - Kövér Lajost Nagy Zoltán alakította, feleségét Dzsupin Ibolya. Ő sem volt egy nagy ész, legalábbis a Lajos szerint, de Vili sem, akinek Hajnalka mostohaanyja volt. 
Olyan színészek szerepeltek a sorozatban, mint Reviczky Gábor, Hollósi Frigyes, Heller Tamás, Csonka András, Görög László, Puskás Tamás. 
Még az epizódszerepekre is nagy neveket kértek fel, ilyen volt Lorán Lenke, Bajor Imre, Bodrogi Gyula, Lőte Attila Bárdy György, Hernádi Gyula, Márton András...
Olyan szófordulatok maradtak fenn a sorozat után, mint az "Eddig, eddig, eddig vagyok", vagy "Vili, te nagyon hülye", vagy az "Emlékszem, amikor a fronton, Nyizsnyij Novgorodnál..."...

Fotó: Startlap, youtube.com, Pinterest