Az Utolsó padban című ifjúsági filmben ismertük meg, élelmezési mérnök lett belőle

>
1975-ben készült egy ifjúsági film, ami egy - akkor is - problémás kérdést feszegetett, a cigányság beilleszkedésének nehézségeit. 

Volt egy könyv, Halasi Mária: Utolsó padban című pöttyös könyve, ebből készült ez az emlékezetes film. 
Van egy kislány, aki történetesen cigánynak született, valahol az ország szélén él. Innen kerül apjához, aki a fővárosban él kicsit munkaundoros fiával egyetemben egy pesti albérletben. A lányra inkább háziasszonyként tekintenek, pedig ő tényleg tanulni szeretne. 


A kislány megjelenésén, és viselkedésén is látszik milyen környezetből érkezik. Beiratkozik egy átlagos pesti iskolába, ahol az osztálytársai ferde szemmel néznek rá, nehéz elfogadtatnia magát. 
De nagy szerencséjére tanárnője, osztályfőnöke megpróbálja a lehetetlent, és elfogadtatja az osztállyal az új gyereket, persze ezért a kis Kati is sokat tesz. És persze ott a szomszéd, aki szárnyai alá veszi a kislányt. 
A filmet Kende Márta rendezte, és a rendezőasszisztensére, Kovács Katalinra hárult a feladat, hogy találjon a főszerepre egy szép, okos, szépen, érthetően beszélő, nagyjából 10 éves cigánylányt. Végül Nagysápon talált rá Imre Etelkára, és hogy mennyire okos kislány is volt jelzi, hogy végül élelmezési mérnök lett belőle és dietetikus.
A filmbej Kati édesapját Zenthe Ferenc alakította, a bátyját Mitzi Ernő, az osztályfőnöke a csupa szeretet Gyöngyi néni Molnár Piroska.
Volt egy barátnője, a fagylaltárus lány, aki talán legelőször elfogadta az újdonsült pesti cigánylányt, ő Egri Kati volt. 
Aztán ott volt Varga Irén, aki Laki nénit, a szomszédasszonyt alakította. Szerepelt még Téri Sándor, Solti Bertalan, és sokan mások...
Emlékszel még a történetre?


 Fotó: Pinterest, zugló.tv, imdb.com