Az 1952-ben született kaposvári négyesikrek mai szemmel furcsa, és érdekes története...

1952. május 18-án a Csordás családban négyes ikrek született. 


Harmadik terhesség után születtek, lényegében váratlanul, hisz a terhességet nem kísérték végig orvosok, majd csak az utolsó pillanatban derült ki, hogy 
ikerterhesség várható. A körzeti orvos állapította meg, hogy több szívhangot hall egyszerre, különböző helyeken, nem ártana, ha az anyuka bemenne a kaposvári kórházba, mert nem lenne jó otthon, a pusztán megkockáztatni a szülést. Az anyának ez nem igazán akaródzott, úgy volt vele, hogy a másik két gyerekét meg tudta otthon, baj nélkül szülni, akkor most sem lehet gond.  Aztán végülis csak ráállt, és megfogadta a tanácsot. Bement a kórházba, ahol néhány nap múlva elindult a szülés. Két gyerekre számítottak, a harmadik már az ápolónőnek és az orvosnak is nagy meglepetés volt.  A harmadik születése után az orvos úgy gondolta, hogy távozik rövid időre, de utána kellett sietni, mert rövidesen jött a negyedik baba.  Eleinte jelentkeztek náluk a kis súllyal járó problémák. Meg kellett küzdeniük keringési zavarral, légzési nehézséggel, tüdőgyulladással, de két hónaposan már átkerülhettek a II. kerületi Völgy utcai otthonba, ahol gondos ápolást kaptak. Akkoriban négyesiker szülés hatalmas dolog volt, a gyerekek 1,70-1,80-as súllyal jöttek a világra, és bár manapság ez egyáltalán nem számít ilyen többes ikreknél kis súlynak, főleg, hogy 2 hónap után elérték a 2,3 kg-os súlyt - az akkori politikai közeg úgy döntött, hogy egészséges fejlődésüket csak állami gondoskodással lehet megoldani, ezért három évre állami gondozásba vették őket, a névadó szülőséget pedig maga Rákosi Mátyás vállalta magára.  Megkeresztelve majd a három év letelte után lettek.
A Kaposváron világrajött gyermekeket repülőgépen vitték Pestre, ott nevelkedtek, az akkori híradások azt írják, hogy a három év alatt életerős embereket neveltek gondozóik belőlük... :) 
A valóságban az történt, hogy azzal az indokkal, hogy egészségesen addig még nem jött világra négyes ikerpár az országban megindult a propagandagépezet. Nyilatkozatot tett az édesanya, amiben arról beszélt, hogy az előző rendszerben nem tudja mi történt volna, ha akkor jönnek világra a gyermekek, mert akkor segítséget nem várhatott volna. Most viszont a népi demokráciának köszönhetően ez meglesz, mindez azért, hogy erős és boldog férfiak lehessenek belőlük. Mindenesetre a három év alatt rendszeresen látogatta kisfiait, és természetesen erdész édesapjuk is.
Gyerekkorukat  az otthonban töltött három év alatt, és utána is nyomon követték az újságírók. Hároméves korukban tértek haza a Völgy utcai otthonból Nagytoldipusztára. Lényegében minden eseményt megörökített az MTI, és Filmhíradó. Utolsónak katonaságukról tudósítottak, majd már a rendszerváltás környékén készítettek velük egy riportot, akkor még mind a négyen szerepeltek benne, az utolsónál viszont már csak hárman maradtak, mert egyikük, István 52 éves korában meghalt. 
Érdekesség, hogy egész életükben közel voltak egymáshoz. Mindannyian Kaposváron dolgoztak egy tömegközlekedési vállalatnál különböző pozíciókban, de Kaposfüreden még egy utcában is laktak. Nem volt könnyű a szomszédoknak ismerősöknek, hisz négyükből hárman egypetéjű ikrek, igazából csak a családtagok tudták őket beazonosítani azonnal. 

Fotó: Eredetileg MTI, Pinterest

Megjegyzések

A kommentek időeltolódással jelennek meg, mivel az admin. felelős a hozzászólások tartalmáért...vagyis kénytelen vagyok átnézni...