Emlékszel még a Kincskereső kisködmön tévésorozatra?


Két film is készült Móra Ferenc csodálatos regényéből, a Kincskereső kisködmönből.  Nem teljesen a regény történéseit követve, de hangulatát viszont igen. 

Ki az egyikre, ki a másikra esküszik, egyéniségtől, kortól függően.
Az 1968-as feldolgozás volt az első Katkics Ilona rendezésében, sorozatról van szó. Ez még fekete-fehér volt értelemszerűen, hisz ekkor még az országban nem volt színes tv, de ha lett volna, akkor sem tudták volna nézni, hisz az adásokat eleve csak fekete-fehérben közvetítették. A főszereplő Elisztratov Jóska volt, akit később Elisztratov Szergejként ismertünk, több ifjúsági filmben szerepelt utána, mint az Utánam srácok, Az öreg bánya titka, Pocok az ördögmotoros... Véletlen volt, hogy felfedezte a film. Katkics Ilona filmrendező Szergej iskolájában keresett szereplőt készülő filmjéhez. 


Ferkó édesanyját a sorozatban a csodálatos Horváth Teri alakította, édesapja Dávid Kiss Ferenc volt. Az árus Pethes Sándor, Messzi Gyurka a keresztapa Bánhidi László, Küsmödi pedig Rajz János. Számomra ő is maradt az igazi.
A gyermek főszereplő, aki amúgy a Szovjetunióban született, tehát semmi különlegesség nincs nevében, és aki időközben Jóskából Szergejjé lett - felnőtt korában  diszkózott, dolgozott egy időben a MTV kötelékében is, majd  wakeboardozott, nyáron ezt, télen pedig snowboardot oktat, ez utóbbiban magyar bajnok is volt.
Volt egy 1975-ös, immár színes feldolgozás, aminek főszereplőjében, Szűcs Gábort Jászai Mari-díjas színészünket, rendezőnket tisztelhetjük.  A film rendezője Szemes Mihály volt, és olyan színészek tűntek fel benne, mint Bihari József, Haumann Péter, Szirtes Ádám, Fónay Márta, Gobbi Hilda...

Szűcs Gábor 1968-ban született, és már gyermekkorában több filmben játszott.  A két első volt a Keménykalap és krumpliorr, és a Kincskereső kisködmön, majd a Tűzgömbök, az Örökbefogadás, játszott a Rab ember fiaiban is. 
A Vörösmarty Gimnázium dráma osztályában végzett, aztán a Színház- és Filmművészeti Főiskolán szerzett diplomát. A Madách Színházban 2005-ig dolgozott.  Dolgozott  a Sziget fesztiválnak iss, egy ideig az Echo TV-nek is. A Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanács tagja. 
Ő alapította a Kaszás Attila-díjat Pokorni Zoltánnal karöltve.
Neked melyik feldolgozás volt a kedvesebb?


Fotó: Port.hu, est.hu, jegy.hu

Megjegyzések

A kommentek időeltolódással jelennek meg, mivel az admin. felelős a hozzászólások tartalmáért...vagyis kénytelen vagyok átnézni...