A hetvenes évek egyik legszebb, legkifejezőbb arcú színésznője volt

Kübekházán született 1953. szeptember 15-én, már gyerekkorában színházast játszott. Mint annyi későbbi színész, ő is a szomszédoknak tartott előadásokat.  Aztán jelentkezett a Színművészeti Főiskolára, nem nyíltan, titokban, szüleitől engedélyt sem kért, hanem a beleegyező nyilatkozatot valójában hamisította.
Bordán Irént elsőre nem vették fel, viszont szerződést kapott Karinthy Ferenctől és Lendvay Ferenctől, akik Szegedre szerződtették.  Mikor aztán édesapja megtudta, hogy lánya színésznő lesz - kitagadta.  Végül a dolog úgy rendeződött el, hogy édesanyja látta egy kis szerepben, és nyilvánvalóvá vált számára, hogy lányuk színpadra termett. Aztán a következő évben már a felvételije is sikeres volt, és Simon Zsuzsa volt az osztályvezető tanára. Andorai Péterrel, Blaskó Balázzsal, Kánya Katával, Ádám Tamással, Nagyidai Istvánnal, Papadimitru Athinával járt egy osztályba.  Már főiskolásként elismerte tehetségét a közönség, és a kritika is, diploma után pedig a Nemzeti Színházhoz szerződött. 


A filmesek is foglalkoztatták már főiskolásként is, így aztán az egész ország megismerte gyönyörű, mégis karakteres vonásait. Aki egyszer látta, az biztos, hogy emlékezett rá.  
Játszott a Holnap lesz fácán, Az idők kezdetén, Kísértet Lublón, Csillagszemű, A ménesgazda, Az erőd c. filmekben. 
Bár voltak filmsikerei, kevés színpadi szerep találta meg. Egy idő után elunta a dolgot, és a MAFILM-társulathoz szerződött. Itt játszott a Naplemente délben c. filmben, és Szabó István Mephisto-jában is. 
Aztán férjhezment Szerdahelyi Gáborhoz, majd kiköltöztek az USA-ba, két gyermeke született. Egy idő után elváltak, ő pedig a természetgyógyászat felé fordult. Ezen a területen képezte magát.
Míg kint élt, addig is vállalt szerepet néha, tehát nem ugrott teljesen a mélyvízbe akkor, mikor visszatért Magyarországra. 2012-től az Újszínház színésze lett. 


Fotó: Film Színház Muzsika, szinhaz.org