1963-ban még sokan azt hitték, hogy egy gyerek van a maciban...

Mert, hogy nem mozgatja semmi, és nem is kesztyűbáb, akkor meg csak benne lehet valaki...Az első tévémacit 1963. április 15-én láthattuk, ami akkor történetesen Húsvét hétfőjére esett. 
Már jó előre beharangozták a nagy eseményt, hisz az akkori Rádió újságban is megjelent, hogy ekkortól már egy mackó is hallgatni fogja az esti mesét. Merthogy ebben az időben még tényleg nagyrészt csak hallgatták a gyerekek a mesét, a hét több napján is egy bemondó mondta el a történeteket. 
Nem csak a gyerekek nézték a Szép álmokat gyerekek kezdetű műsort, hanem bizony a felnőttek is, hisz ekkoriban még minden újdonság, különleges volt, ami a képernyőn láthatóvá vált. 
A maci példával járt elő, megmosakodott, fogat mosott, aztán szépen, illedelmesen leült a tv elé, és meghallgatta, vagy nézte az aznapi mesét. 


Annyira újdonság volt, hogy szabályos beszédtéma lett. Hogy mozog? Mi van benne, egy felnőtt, vagy egy gyerek van felöltöztetve?  Csak ennyi ruhája van? Miért nincs neki családja?
Miért egyedül megy aludni, és nincs ott a testvére, vagy az édesanyja? Egyáltalán akkor hány éves lehet ez a maci?
Eredetileg úgy tervezték, hogy két kerettörténet lesz, egyik este Mackó Muki nézi majd a mesét, ő egy kis pedáns, rendes kölyökmackó - ez a neve a TV-macinak - másik este meg egy bizonyos kelekótya, rosszcsont Gombóc tündér fog szerepelni. Ám aztán a nézők annyira szívükbe zárták Macit, hogy Gombóc tündér megjelenése lekerült a napirendről. 
A nézők egyik legnagyobb problémája az volt vele kapcsolatban, hogy fogmosás után, mikor kiköpte a szájában lévő vizet, enyhén szólva férfias volt a hangja.  De hogy lehet férfihangja, ha pöttyös a hálóingje?
Persze ennek annyi a nyitja, hogy akkor, amikor felvették a jelenethez a hangot egy szál színész, vagy gyerek sem volt a stúdióban, viszont a felvételnek el kellett készülnie, így aztán az asszisztens vállalta magára ezt a megtisztelő feladatot. 
Később aztán finomítottak rajta, aztán pedig le is cserélték, de bizony az első maci még férfi-hangú volt. 
Később aztán - már az újabb változat fent is jár Farkas Bertalannal a világűrben, és onnan mondtak mesét a gyerekeknek. 
És az akkori nagy problémára a válasz, hogy ki volt a TV Maciban: Hát természetesen senki. Ez egy picurka báb volt, ami egy drót vázra épült, ennek hajlítgatásával tudták megoldani a különböző mozdulatokat. Ezeket pedig kockánként vették fel. És a sok filmkocka gyors egymásutánban mozgóképet alkotott. Ennyi a titok.
Fotó: gyerektvtort.blogspot.com - Takács Vera