"13 fodor van a szoknyámon... " Mit jelet ez? És miért vágat le tizenkettőt belőle?

Volt a pendely, ez egy alsó ruhadarab volt, a mai kombiné és alsó ötvözete, vagy inkább egy hosszú inget képzeljünk el magunk elé. Erre kerültek a fodrok, ami az alsószoknya neve volt.

Maga a népdal nyilván az ünnepi viseletről szól, mert hétköznapokon még a fiatal, eladósorban lévő lányok is jóval kevesebb alsószoknyát hordtak, mint 13. 


Ünnepi alkalomkor általában slingelt, vagyis csipkés szoknyát hordtak, és ennek elkészítését - ha csak megtehették - varróasszonyokra bízták. Ha erre nem volt mód, akkor az alsószoknyát beszegték, ünnepi alkalmakra színes anyaggal. Egy-egy alsószoknya hossza az előzőtől pár centivel nagyobb volt, másképp nem kerültek volna egy vonalba - márpedig ha ez nem sikerült, azt biztos meglátták az idősebb jószeműek, és figyelmeztették is a leány, hogy a "péntek hosszabb, mint a szombat"... :)
Az, hogy ki mennyi alsószoknyát vett, vagy vehetett fel a leány, vagy asszony korától függött, és attól, hogy hétköznap van-e, vagy netán ünnep - a sok alsószoknya a hajadonoknak dukált.  
Ha házkörüli munkát végeztek, vagy kint a határban dolgoztak, akkor 1-2 alsószoknyát kaptak magukra a pendelyre, ezek nyilván szegett szoknyák voltak, a slingelt túl drága lett volna munkához.  
Vendégségeknél, utazásoknál már ettől több dukált, viszont ünnepen akár jóval többet is magukra ölthettek, még 13-14-et is. Ilyenkor a pendelyre vett szoknya szegett volt, az a felettiek pedig slingeltek. 
Ez a slingelt szoknya egyedül a fiatalok viselete volt. Eladókorban hordták a lányok menyecskekorukig, de ott is csak első gyermekük megszületéséig. Ekkor már szépen kimosva, fehérítve, keményítve, vasalva - berakták a szekrénybe, vagy beakasztották a tiszta szobába, aztán majd a lányuké lett. Ezután már a menyecske minden alkalommal szegett szoknyát hordott, és csak néhányat egyszerre.
Ez alapján - ha valakinek 13 fodor volt a szoknyáján azt jelentette: eladó lány. Ha pedig úgy dönt, hogy levágat belőle tizenkettőt, ezzel azt jelzi, hogy egyedülálló, és nem is akar már férjhezmenni....
Fotó: tudasbazis.sulinet.hu


Megjegyzések

A kommentek időeltolódással jelennek meg, mivel az admin. felelős a hozzászólások tartalmáért...vagyis kénytelen vagyok átnézni...