Tyúkhúsleves

Hozzávalók:
2 kg tyúk
25-30 dkg tisztított sárgarépa
10-15 dkg tisztított petrezselyem gyökér
6-7 dkg zeller tisztítva
ugyanannyi karalábé 
egy jó közepes fej vöröshagyma
20 dkg karfiol
néhány szem kelbimbó
1-2 gerezd fokhagyma
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
petrezselyemzöld, legalább fél csokorral
só,
szemes bors ízlés szerint


A tyúkot tisztítás, mosás után vagy részeire daraboljuk, vagy felvágjuk 8 fele, jó, ha a belsőségek: máj, zúza is benne van.
Felrakjuk hideg vízben főni. Nem kell rá túl sok vizet rakni, csak amennyi szépen ellepi. 
Ha felforrt a víz, akkor leszedjük a habját - ha később szűrjük a levest, akkor erre nincs feltétlenül szükség. 
Hagyjuk főni. 
Jó, ha van fűszerzacskó, ennek hiányában egy gézdarabba is beleköthetjük, belerakjuk az egész borsot, fokhagymát, vöröshagymát, és akár a petrezselyem zöldet is. 
A fűszerzacskót a levesbe lógatva főzzük tovább. 
Ha félig megfőtt a hús, mehet bele a zöldség, és gyöngyöző forrással készre főzzük. 
Ha megfőtt, akkor nagyjából negyedórát pihentetjük, hogy leülepedjen, aztán átszűrjük. 
A zöldséget, főtt húst külön tálaljuk, a levest is. Mindenki kedvére szedhet.Ugyanígy tálaljuk a kifőtt tésztát is. 


Fotó: Pinterest