Tudod, miért virágkarnevál a debreceni Virágkarnevál?

Elvégre készülhetnének a kocsik gyümölcsből, vagy bármi másból is..
A történet nagyon régre nyúlik vissza, mert igaz, hogy az első hivatalos karnevált 1966. augusztus 20-án rendezték meg, de az ötlet jóval régebbről, szintén Debrecenből származik.


Manapság része a karneválnak  a feldíszített biciklis vonulás is, ennek múlja egészen 1900-ra nyúlik vissza, amikoris augusztusban döntött úgy a debreceni Kerékpáros Egyesület, hogy szeptemberben kerékpárversenyt rendez,  melyet egybeköt egy nagyszabású virágcorso-val. A virágcorsora aztán a  biciklisek virágcsokorral, és mindenféle gyönyörű virággal feldíszített járgánnyal érkeztek.
Néhány év múlva, pontosan 1905-ben a debreceniek úgy gondolták, hogy épp ideje 80 ezres városukban egy Mentő Egyesületnek, hisz addig egy betegség, vagy baleset kapcsán nehézségekbe ütközött gyorsan orvost keríteni. Ha pedig mentő egyesület, akkor kocsi is dukál. Úgyhogy a mentőautó megvásárlása érdekében egy kocsis virágfelvonulást szerveztek, ekkor még nem augusztusban, hanem a nyár elején még, június 14-én. 
A felvonulók lovaskocsik voltak, virággal feldíszítve vonultak fel, és a nézők is virágesővel üdvözölték őket.  A nézők akkor jegyet vette a Fő utcán zajló eseményre, és ezzel a jegyárral támogatták a mentő autó vételt.  
Végül 1600 korona gyűlt össze, összesen 23 kocsi vonult fel, plusz a vásárolt mentőautó is. 
Aztán jó pár év múlva, 1966. augusztus 20-án került sor újra a felvonulásra, akkor már természetesen gépjárművek segítségével. 
Ekkor még minden virág élő volt, és lényegében minden formát virágból alakítottak ki. Így a huszadika előtti 1-2 nap nappalja és éjszakája feszült munkával telt, alig pihentek a szervezők és kivitelezők.
Másnap reggel aztán már hajnalban elkezdődött a nézők harca a legjobb helyekért, kis székkel, sámlival érkeztek a helyszínre, hogy elfoglalják a legjobb helyeket, minden kocsit teljes egészében láthassanak. 
A felvonulás végeztével pedig legtöbben nem hazafelé vették az irányt, hanem ki a Nagyerdőre, ahol  fagylalt árusok, Laci-pecsenyések, vattacukrosok, az Állatkert, a Vidámpark várta az ünneplő tömeget. 
Mára már inkább szárazvirágot használnak e célra, ezzel kicsit a bája is elveszett a felvonulásnak. 

Akkoriban még csak helyi vállalatok, intézmények kocsijai vonultak fel a Nagyállomástól a Nagyerdei Stadionig, és középiskolás csoportok tették még hangulatosabbá a felvonulás.
Manapság ismét vonulnak a virágokkal feldíszített biciklisek, és a régi autócsodák is...
Mára már a világ minden tájáról érkeznek vonulók, és bár hangulatában, ritmusában egy déli karneváltól messze áll, azért mégiscsak a miénk, és büszkék vagyunk rá...


FOtó: Fortepan/Urbán Tamás
Magyar Nemzeti Levéltár