Gondoltad volna, hogy Rajz János eredetileg táncoskomikus volt?


 Reisz János Arnoldként született Budapesten 1907. február 13-án, és 1981-ben, július 20-án halt meg. Kossuth- és Jászai Mari-díjas színészünk volt.


Rajz János  színészcsaládból származott, édesapja is, Reisz Jenő (Rajz Ödön), édesanyja Vámossy Gizella színészek volt, és testvérei is. Rajz Irén, és Rajz Ferenc.  Hivatalosan 1918-ban vette fel a Rajz nevet. 
Nem végzett színiiskolát, főiskolát sem, csupán 17 éves volt, amikor Debrecenben elkezdett színészkedni.  Később játszott Szegeden, a Király Színházban, Pozsonyban, Kassán, Miskolcon, Pécsett, visszatért Debrecenbe is.  Később a Magyar Néphadsereg Színházában, majd a Nemzeti Színházban. 
Eredetileg táncos komikus volt, így operettekben játszott. De később érett karakterszínésszé vált. Pici, különleges karakter volt, egyedi, rekedtes hanggal, egyszerűen élte szerepeit, nem voltak hókusz-pókuszok. Kiváló jellem ábrázoló volt, és szarkasztikus humora volt.
Sok film, színházi alakítás őrzi emlékét.  Olyan színdarabokban játszott, mint a Cirkuszhercegnő, A revizor, Egerek és emberek, Szenivánéji álom, Csongor és Tünde, Volpone, Gellilei, Machbeth, Warrenné mestersége, A fösvény.
Emlékezetes filmjei: Liliomfi, Dandin György, Dollárpapa, Szent Péter esernyője, Kölyök,  Hattyúdal, Meztelen diplomata, A kőszívű ember fiai, Butaságom története, Egy szerelem három éjszakája, A beszélő köntös, Egri csillagok, Isten hozta őrnagy úr!...

Rádióban 15 éven keresztül alakította Szabó bácsit a Szabó család c. sorozatban, Gobbi Hilda partnereként. Utána már nem vitték tovább a szerepet. 
Egyik utolsó filmje volt az Égigérő fű, melyben Poldi bácsit, a nyugdíjba vonuló parkőrt alakítja. Körülötte forognak az események.  
Az ő hangján hangzott el az a mondat, amely azóta szállóigévé vált: "Az a szép, ződ gyep. Az fog nekem nagyon hiányozni. Az. A gyep"

Fotó: http://www.szineszkonyvtar.hu/contents/p-z/rajzjfoto.htm