Szombatonként hogy pihentek régen az emberek?

50-60 éve még sehogy. 
A szombat mára hozzátartozik szorosan a hétvégéhez, ha néhanap mégis dolgozni kell menni enyhén szólva nem esik jól senkinek.
Régen viszont ez a nap a munkáról szólt. Úgyhogy legfőbb programjuk szombatra: Munkába mentek. 

Persze volt még ezen kívül tennivaló bőven. 
Irodában valamelyest rövidebb volt a nap, de a gyári munkások ugyanúgy dolgoztak a hét utolsó munkanapján, mint bármelyik másikon. 
Ha három műszakos volt valaki, vagy esetleg kettő, és műszakja épp úgy esett, hogy utána már nem tudta volna megejteni a hétvégi bevásárlást, akkor már munka előtt megtette.
Sokan már szombat reggel kimentek a piacra, vagy elmentek a boltba, hogy a legfontosabbakat beszerezzék a vasárnapi ebédhez. 
Hisz akkoriban vasárnap nem voltak nyitva boltok.
Ha  netán csirkét enni volt kedve a társaságnak, akkor műszak előtt még meg is "pucolta", vagy berakta udvar híján egy ládába, hogy következő napig kibírja.
Ilyenkor volt lehetőség egy kis takarításra, hisz nagy eséllyel a család többi tagja nem tartózkodott otthon. Férj munkahelyen, gyerekek iskolában, nyugodtan mehetett a munka. Ha netán már akkorák voltak a gyerkőcök, hogy rájuk lehetett bízni ezt-azt, akkor sokszor épp ezt a munkát vették át ifjonc korukban a szülőktől. 
Aki "irodai" volt, az munka után tért be a boltba, és vette meg, amire szükség volt. A hatvanas években már lehetett vágott baromfit kapni, de a zöldségboltoknál még ketrecben élő is volt. Bár húzták az orrukat az emberek, hogy az azért nem olyan, mint ami annak idején kint kapirgált a mezőn, de azért csak megvették.
Mint ahogy a piacon, maszekben tisztított csirkét, kacsát, libát is...
És ha friss kenyeret akartak a hétvégére, akkor bizony valakinek délután a legfinomabb kenyeret áruló kenyérbolthoz is el kellett döcögnie, és felvállalnia az akár órás sorban állást. Hisz mindenki jót akart enni, már akkoriban is. 

Ha valakinek bulizni szottyant kedve, abban az időben nem a péntek szombat volt a bulinap, hanem csak, és kizárólag a szombat - így másnap kipihenhette a fáradalmakat. Nem véletlen, hogy a hatvanas-hetvenes években a diszkó napja a szombat volt. Soha máskor...
Az emberek igyekeztek még vasárnap előtt elvégezni azokat a dolgokat, amik a háztartással kapcsolatosak, vagy legalábbis könnyíteni rajta, hisz egyetlen nap volt mindenre. 
Főzés-mosás-takarítás, sütés, egy kis kikapcsolódás, esetleg egy kirándulás... Más nem nagyon fért bele. 


Fotó: Fortepan/Urbán Tamás, Fortepan/Erky Nagy Tibor