Szerinted hány szerszám kellett egy ácsolt láda elkészítéséhez?

Túl sok nem, az biztos, viszont kellett hozzá hatalmas szakértelem...
Ez egy különleges bútordarab, legalábbis a mai szemnek, hisz régen szinte a legelterjedtebb volt.  Eleinte még az uraságok, később pedig a köznép körében.  Később pedig ugyanezzel a technikával készítettek asztalt, és szekrényt is. 
Érdekes, hogy ránézve egy ilyen alkalmatosságra milyen meghittséget áraszt, igazi dísze lehet egy lakószobának. 

Deszkái, faanyaga ácsolt módon készült, vagyis fejszével hasított deszkát használtak hozzá, egy méretes farönköt felhasználva hozzá. A munka ezen részéhez egyetlen szerszámot, fejszét használt a mester. Nincs természetesen se szeg, se csavar benne, négy sarokpillérre épült, és ebbe vízszintesen hornyolt, vagyis egymásba csúszó, illeszthető deszkákat raktak bele. Fedelét ugyanezzel a technikával készítették, és a felemelésére, forgatására is facsapot használtak, mely a láda aljának hátsó részéből nyúlik ki. 
A ládákat vagy vésővel, vagy hornyolóval díszítették mindenféle előrajzolás nélkül. 
A díszek mértani motívumok, vagy növényi indázatok voltak. 
Ezeket a eleinte élelmiszerek tárolására is használták, később azonban már kizárólag  ruhaneműk, értékesebb dolgok, mint például a kelengye tárolására készültek, és egyben dísze is volt a háznak. 
Ugyanezzel e technikával készült, csak nagyobb méretben a falusi házaknál használt gabonatároló láda, a szuszék. Ezt viszont általában díszítetlen formában használták.
Tehát magának a ládának az elkészítéséhez 2 db szerszámra volt szükség. Fejszére, és hornyolóra. Ezzel a két eszközzel mind a bútor teljes elkészítését, mint díszítését megoldották. 

Fotó: arcanum.hu, indafotó