Régen falun mit használtak harisnyatartó helyett?


Legtöbbször semmit, hisz nyáron harisnyát sem hordtak, így tartó sem kellett.
De amúgy sem lett volna jó megoldás állatok közt, vagy kint a mezőn ebben a kiegészítőben flangálni.
Harisnyanadrág régen még nem volt nejlonból, ezért helyette nagyobb ünnepeken a comb harisnyát hordták, csak épp tartó nélkül. 
Gumiszalaggal rögzítették, lapossal, egy ponton összevarrva. Ezt a felhúzott harisnyán felcsúsztatták a combra, ott pedig azt visszahajtották rá. 
Télen erre jött a tundra bugyi, a hosszú szárú, bolyhos alsónemű, mely jellegzetes színével beleivódott az akkori korosztály emlékezetébe. 
A gyerekek zoknit hordtak, vagy vastag, kötött harisnyanadrágot. Ez utóbbit nem kellett pluszban rögzíteni. Ha pedig a zokni gumija mondta fel a szolgálatot, akkor úgyszintén szóba jöhetett egy vastagabb gumiszalag is lábszárra húzva, a zokni meg visszahajtva rá, vagy egy egyszerű befőttkötöző, ami régebben nagyobb méretű volt, és sokszor nyúlósabb is, úgyhogy nem szorította el a lábszár vérkeringését.
A falusi asszonyok vastagabb harisnyát hordtak, mint a városiak, ugyan elvileg átlátszó volt, de a bőr színe nem látszódott alatta. De ezt csak - persze a rosszabbakat kiválogatva, és azt használva - ősszel, télen viselték munka közben. 
Nyáron csak akkor vettek fel ilyesmit, ha "jelenés" volt, valahová feltétlen menni kellett. Főleg ünnepi alkalmakra. 
Mondogatta is egyik-másik: Nem parasztasszonynak találták ezt ki...!!
Örültek is neki később rendesen, amikor bejött divatba a cicanadrág, onnantól kezdve mindenhová azt hordták, akár ruha alá is. Télen tökéletesen helyettesítette a nejlonharisnyát, jóval kevésbé volt kényes, majd mindenhová fel lehetett venni, egyedül nagy eseményre, esküvőre, temetésre nem, amúgy nem vette le róluk senki sem... :)
Fotó: Fortepan/Fortepan, Fortepan/ADOMÁNYOZÓ:HERSKÓ KATA/HERSKÓ ANNA FELVÉTE