Ők meg vajon mit csinálnak?

Érdekes dolog, manapság már nem látni ilyet. Nem azért, mert amit itt termesztenek manapság már Magyarországon nem termelik, hanem azért, mert már más módszerrel.
A fotón épp rizst gyomlálnak Tiszasüllyön, 1954-ben.
De hisz az Keleten terem... mondhatják most sokan hirtelen. Keleten is terem, és még jó sok - akár európai - országban is, köztük nálunk. 
Sőt, mi rizstermelésben egész jól állunk.
Ez a növény fölöttébb szereti a meleget, de csak akkor van baj, ha egy bizonyos korban túl sok hideget kap.  Viszont előnyös is a termesztése, mivel nálunk nincsenek elszaporodva azok a kórokozók, amik károsíthatnák a növényeket, így jóval kevesebb növényvédőszerre van az itteni körülmények között szükség. 
A képen látható még a régi, hagyományos technológia, amit a keleti népektől lestünk el.
Magyarországon rizst már Mátyás idejében megpróbáltak termeszteni, aztán jobban az  1700-as években kezdtek termeléséhez, de még nem volt igazán tömeges.
Az 1980-as évekig még ezt az árasztásos technológiát használták, utána viszont újabb módszereket dolgoztak ki, és olyan rizsfajtákat kísérleteztek, ami bírja az itteni időjárást, nálunk is szép termést hoz. Sőt, egyes fajták már az aszályos időjárást is elviselik.
Nem olyan ördöngös dolog ez, hisz Európában csak a tőlünk északabbra fekvő területen nem termesztik ezt a gabonafélét. 
Manapság már szántóföldi körülmények között hozza termését a rizskalász, és a munkálatokat is gépekkel végzik.
Így biztosak lehetünk abban, hogy a vásárolt rizs jó része magyar termés, bár első hallásra ez hihetetlennek tűnik.