Tabányi Mihály harmonikakirályról hallottál már?Pilisben született 1921. február 1-én, és két hónappal ezelőtt, július 2-án hunyt el az ötvenes-hatvanas évek legnépszerűbb, EMeRTon-díjas harmonika művésze, és dzsesszzenésze. 
Tabányi Mihály édesapja gyári munkás, vasöntő volt, édesanyja pedig háztartásbeli. Már kicsi korában elkezdett hangszert tanulni, először hegedűlt, aztán jött a zongora 8 éves korában, de előtte már megismerkedett a harmonikával is. Az akkori legnagyobb művésztől, Bobula Lajostól tanult.

Felvették a Zeneakadémiára, de nem indult harmonika szak, ezért végül gordon és orgona szakon végzett, majd egy templomban kezdett orgonálni. 
19 évesen nyerte meg az első harmonika versenyt, aztán két évvel később már a  harmonika királlyá választási versenyt is,  Tangóharmonika Olimpiászt nyert. 
Fellépett Cziffra Györggyel, zenekarában játszott Pege Aladár is. 
1946-tól kétéves szerződése volt Svájcban, aztán saját iskolát alapított. Saját zenekarával 
éveken keresztül lépett fel az Emkében.
Amerikában játszott együtt Les Paullal, Doris Dayel, Art Van Dammeval, Dean Marinnal, és Frank Sinatraval. Fellépett Zsédával, Miller Zoltánnal, Payer Andrással. 
Annak idején a Vámosi Jánossal, Záray Mártával, Karády Katalinnal, Fényes Katóval, Ferrari Violettával is készített lemezt. Utoljára 2013-ban lépett fel. 
Kodály Zoltán is elismerte művészetét, hisz népi ihletésű dallamokat is játszott.  Fiatalkorában sportolt, úszott, és imádta a sportrepülést. Ugyanúgy szerette az aztókat, régi autó gyűjteménye volt. Igazándiból a harmonika mellett csak a régi kocsik érdekelték.
Kifejezetten Tabányi Mihály részére is terveztek harmonikát, ez egy egyedi koncerthangszer volt, és a kor nagy Harmonika gyártó cége, a Hohner készítette saját megrendelésére.  Ezt aztán nagy eséllyel 2003. tavaszán egy betörő megpróbálta megszerezni, a betörési kísérletet észrevették, és tűzharc alakult ki. Közben egy rendőr is elhunyt, az elkövető pedig megsérült. 
Tabányi Mihály 98 évet élt.


Fotó: arcanum.blog.hu, Készítette: Matepyt - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=77132935