Ő egyik legnagyobb komikusunk

Budapesten született 1948. május 26-án - Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.
Gálvölgyi János és Gumbinger Mária gyermekeként született. Édesapja nevét vitte tovább. Gyermekkorában egy házban lakott Benkő Gyuláékkal.  
Budapesten járt általános iskolába, majd a Madách Gimnáziumban érettségizett. Utána fényképésznek tanult. A Révai Nyomdában dolgozott fényképészként. 1968-ban ismertük meg a Ki Mit Tud-on, mégpedig parodistaként. Egy évvel később felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, melyet 1973-ban végzett el.  Osztályvezető tanára Kazimir Károly volt, osztálytársai között volt Borbás Gabi, Jani Ildikó, Markovits Bori, Reviczky Gábor, Sáfár Anikó, Vas-Zoltán Iván.
Diploma után a Thália Színházban, Kazimir Károly keze alatt kezdett, 1993-ban szerződött át a Madách Színházba, azóta sem vált meg tőlük. 
Főleg komikus színészként tartják számon, sokan rajonganak érte. 
Ismertségét a már említett  Ki Mit Tud-on, majd a Rádiókabarékban szerezte,  később pedig a Heti Hetesben "mélyítette el".  Egy időben saját műsora is volt az RTL-en, műsorvezetőként is ténykedett a Klubrádióban. 
Szinkronszínészként is foglalkoztatták. 
Tanított a GNM Színitanodában is. 
Feleségével 1971-ben házasodtak össze, a házasság azóta is tart. Felesége Gács Judit fordító, Rodolfó, a híres bűvész  lánya.  Valószínű, hogy innen indult hobbija is, ugyanis bohócokat gyűjt. 
Bár főleg komikusként tartják számon, komoly szerepekben is megállta  a helyét. 
Olyan színdarabokban játszott, mint A Napsugár fiúk, Alku, Édes bosszú, Az ibolya, Jövőre vele ugyanitt 2, Macskák, Bánk Bán, Lóvátett lovagok, A néma levente, Háború és béke, Őrült nők ketrece...
Szerepelt játékfilmekben is, mint a Hét tonna dollár, Kojak Budapesten, Csinibaba, Magyar vándor...
És jó pár tévéfilmhez is adta a nevét. Ott volt a Robog az úthenger, Sakk, Kempelen út, a Névtelen vár alkotói között.
Szinkronizálta Peter Sellerst, Jon Voightot,  a Derrickben pedig ő volt Fritz Wepper szinkronhangja.
Hatalmas paródiákban szerepelt - Kapcsoltam paródia,
Zenebutik, Van benne valami, Ablak, Dáridó, Receptklub, A leggyengébb láncszem... szinte minden - kicsit valamiért is elgondolkodtató, vagy megdöbbentő televíziós műsort kipellengérezett. 
Olyan kabarékban szerepelt emlékezetesen, mint A bunkó eladó, Az optikus, Nyelvvizsgán, Társbérlet, A jegypénztárnál, Az apróhirdetés, A virágárus, A pénzbehajtó....  :) Nyilván majd mindenki tudná folytatni a sort...

Fotó: Ripost, Fortepan/Fortepan, magyarhumor.network.hu