Mit jelent az "aratókosár"?

Nyáron az aratás körül forgott minden, s egyben a kenyér körül.
A legfontosabb mezőgazdasági munka folyt ekkor, hisz az aratás sikerességétől függött a jövő évi legfontosabb ételünk minősége.
A férfiak ilyenkor kint voltak a határban, arattak, az asszonyok egy része markot szedett, másik része pedig az élelmiszert, és ivóvizet hordta az "embereknek".
Sok helyütt ilyen "aratókosárban" vitték az élelmet. 
Kenyeret, szalonnát, kolbászt, hagymát, ha volt paprikát, paradicsomot. Ezt azért hívták aratókosárban, mert az aratást végzőket látták el vele. De volt egy másik fajta aratókosár, ami igazándiból dísznek készült, búzakalászból, szalmából készítették általában ügyes kezű asszonyok.
Ennek a kosárnak a fonása akár 7-8 órát is igénybe vett, de nem konkrétan az aratáskor dolgozták ki, hanem még előtte, amikor a  növény elkezdett sárgulni, ekkor még nem töredezett. 
Az aratott szalma már erre a célra nem való, nem lehet dolgozni vele.
Fotó: Pinterest, Heol