Mit tettek régen, ha fájt a fog...?


A régi időkben ritkán fordultak fogfájással orvoshoz, főleg, ha nem is volt a közelben. Húzást is megoldották házilag, esetleg a falusi vándor foghúzó, vagy a borbély, később pedig a háziorvos csinálta. Orvoshoz már csak azért sem fordultak szívesen, mert hosszú ideig ők sem álltak szakmájuk magaslatán, nagy fájdalom mellett dolgoztak, és a fájdalom mindig elviselhetőbb, ha magunknak okozzuk, mintha más ügyködik rajtunk...
Ha lüktetett a fog, eleinte a pálinka volt a hit szerint tökéletes megoldás, a fertőtlenítés célját is betöltötte, és valamelyest a fájdalmat is csillapította. Amúgy foghúzás után is ezt alkalmazták, ami állítólag nem egy igazán jó  adú, mert problémák lehetnek belőle, de valahogy a régi világban mégis jól működött. 
Bekötötték a fájós fogat, dunsztkötést raktak rá. Ezzel persze gyorsabban bedagadt. Volt, aki a hidegre esküdött, akkoriban még nem volt hűtő, a hideg kútvizes borogatás is jó szolgálatot tett. 
Általános gyógyír volt a kamilla. Ha bírta a fog, akkor langyosan fogyasztották a teáját, és persze öblögették is vele  a szájat ilyenkor, ha nem, akkor pedig már kihűlve. Volt, mikor egy rongyba, vagy gézdarabba a kifőtt kamillavirágokat belekötötték, és berakták a begyulladt íny mellé.
A régi időkben minden háztartásban megtalálható volt a fahéj, szegfűszeg, gyömbér. Ezeket összetörték, és a szájban tartották a fájós fog közelében.
Ugyanígy működik a fokhagyma is, összerágva, fájós fog közelében az  biztos, hogy fertőtlenít, de az biztos, hogy csíp is rendesen. 
A megtört fokhagymát az arc külső részére is tették a fájós fog felett. Ennek van egy szaga, de a hatása is  jó lehet. 
A meleg sós víz is nagyon jó hatású. Öblögettek vele, és ráadásul fertőtlenítő hatása is van. Egy csupor meleg vízbe két kanálnyi, méghozzá evőkanálnyi sót kevertek. Ezzel az oldattal öblögettek. 
Legtöbbször ezek a praktikák megoldották a problémát. Ha pedig nem, akkor a régi férfiak nem sokat vacakoltak vele, sokszor saját maguknak kirántották akár harapófogóval a fájós fogat, utána meg pálinkával öblögettek. 
Más világ volt, azért ezen a téren a mai tán egy cseppet kellemesebb... :)
Fotó: Arcanum
Falusi foghúzó munka közben, 1937 (Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém)