Mit hagyott ki Kata a tejbegrízből?


Mikor ment hazafele a suliból, valahogy rájött a tejbegríz ehetnék. Mama mindig készített neki, mikor nyáron falun volt, azóta sem evett, anya csinált egyszer neki, látszatra olyan volt, mint a Mamáé, de valahogy meg sem közelítette azt. Nem tudja, mi lehet az oka, ugyanabból a tejből készítették, ugyanolyan folyós lett, mert grízt is annyi kanállal raktak hozzá, mint a Nagyi, és mégis, olyan "semmilyen" lett.
Mikor hazaért, úgy döntött kipróbálja - az anyja majd kettőkor ér haza a szombati műszakból, addigra eltünteti a nyomokat is, ha nem sikerül. Ha meg igen, majd villog vele.
Elővett a jégszekrényből egy üveg tejet, beleöntötte a vízzel kiöblített tejeslábasba, nem tett hozzá tejet, mert ő úgy szereti - leemelte a polcról a B.dara feliratú dobozt, kimért belőle 6 evőkanálnyit egy kistányérra, és várt. 
Szokása elkalandozni ilyenkor, most nem tette, nem akarta, hogy még tűzhelyet is tisztítani kelljen, mire az anyja hazajön. 
Amikor észrevette, hogy végre pillézik a tej, bal kézbe felemelte a kistányért,és lazán szórta bele a tejbe a darát,  jobb kézben a kanállal pedig elkezdte kavargatni. 
Szép sima lett, nem csomósodott be, ha minden igaz, akkor ez tökéletesen sikerül - gondolta.
Mikor jó tejszín sűrűségű lett elzárta a gázt, elővett egy tányért, és szedett egy jókora adaggal belőle.
-Fahéj,fahéj, fahéj, ja, meg cukor, azok is kellenek! - Gyorsan elő a polcról őket is. - Megpergette rendesen mindkettővel. A fahéj ízét imádja, a cukor meg kell, szüksége van rá a fejlődő szervezetnek, mondta az iskoladoki. Bár ő szénhidrátról beszélt, de az tök ugyanaz.
Hűlt egy picit a finomság, aztán eljött a pillanat, a nagy próba... Most dől el, hogy dicsekedhet-e a művével...
- És nem olyan. Nem olyan, mint a Mamáé, pedig mindent úgy csináltam, ahogy ő. Krémes, nem csomós, tényleg tejbegríz íze van, de valami plusz hiányzik belőle, amitől a Mamáé sokkal, de sokkal finomabb. Ez hogy lehet? Mit hagyhattam ki belőle? - kérdezte magától...
Aztán eszébe jutott...
- Jaj, de süsü vagyok, hisz a legalapvetőbbet felejtettem ki belőle, és benézett a fűszeresbe... 
- Most még meleg, és lágy, belekeverhetem...
Fotó: Fortepan/KG/1970