Mit építhetnek itt?

Ez a felvétel még az ötvenes években készült, amikor még hagyományos módon nevelték a palántákat: melegágyban. 
A melegágy természetes erjedéssel, trágyával fűtött palántanevelő és hajtató ágyás volt.  Ilyen melegágyakat régen, még a középkorban a főúri parkokban használtak növényi ritkaságok nevelésére. Később aztán ellesték a trükköt a városi kertészek, majd a dinnye- és dohánytermesztők is. Akik áttértek a bolgárkertészetre, vagyis az öntözéses gazdálkodásra, zöldségtermesztésre, azok is így nevelték meg a palántákat. 
Ezeket a melegágyakat napos, de széltől védett helyre állították, építették alulra jó fél méter magasan trágyaréteg került, ezt pedig vastagon beszórták humuszos földdel, azt bedöngölték.  A trágyát, és a termőtalajt legjobb esetben deszkakerettel vették körül. Tetején pedig üvegfedéllel látták el, ami nyitható volt, hogy szellőztethessék. Így jó időben felnyithatták, majd lecsukva hőcsapdaként szolgált, védett helyen lehettek a hidegtől a fiatal növények.  Ha pedig hideg volt, akkor általában szalmát takarták rá, azzal védték a hajtásokat. 
A melegágyi növények gondozása nagyon munkaigényes, nagy odafigyelést, és hozzáértést igényel. Manapság ár felváltotta fólia, és a fűtött üvegház. Ennek az is az oka, hogy manapság jóval kevesebb már a trágya, mint annak idején, mivel az állattartás is visszaszorult.
A fotón a férfi a melegágy keretét ácsolja - társaival együtt.