Mit csinálhat ez az idős asszony?


Hegyvidéken egy nagyon hasonló alkalmatosságot használnak áfonyaszedésre.  Ez a székfűszedő lapát azonban hosszú nyelű, hisz így nem kell hajolni a kamilla szedéséhez.  Több formája volt, a gazda leleményességétől függött, milyen módon készítette, de két dologban mindegyik megegyezett: sűrű fogas volt, mint egy fésű, és fából készült. 
Nálunk főleg az Alföldön használták, hisz ott termett tömegével a kamilla virág. Régen, mikor még nem volt ilyen lapát, akkor fésűvel is szedték a  virágját. Ezért, és persze hasonlósága miatt nevezték el végül székfűszedő fésűnek is. 

Régen a Hortobágy környéki falvakban volt igazán elterjedve ez a tevékenység, mint Balmazújvárosban, Tiszacsegén, Egyeken.  Ezeken a részeken nem csak saját felhasználásra, hanem még eladásra is gyűjtötték ezt a gyógyító virágot, sőt volt, van, ahol termesztik is. 
Amikor még csak a vadon termő virágot szedték össze, akkor bizony akár 15-20 kilométert is megtettek azért, hogy egy jó termő területet találjanak. 
Volt olyan időszak, amikor tilos volt szedni, mert úgy gondolták, hogy így rosszabb lesz a legelő. 
Régen szinte alapgyógyszernek számított a népi gyógyászatban, de manapság is elég jelentős a felhasználása. 
A lapát jelentősen megkönnyítette gyűjtését, a fésű-szerű fogakba beleakadt a virág, majd a lapátot megemelve leszakadt, csak a gyűjtőedénybe, vagy akár köténybe kellett csak  szórni, borítani az illatos növényi részt. 
Jó kiegészítő jövedelemnek is számított.

Fotó: mek.hu