Mire volt jó a legyező?


Először is - státusz szimbólum volt. Hisz legyezőt használni csak annak volt ideje, akinek más dolga nem volt.  Tehát megtehette.  Úgyhogy a legyező rangot, előkelőséget sugárzott használójának.
Ha szükséges volt hűtötte, ha szükség volt rá, akkor meg a rovarokat kergethette vele. 
Hisz neve is innen ered.
Aztán ott volt az az el nem hanyagolható lehetőség, hogyha titkos mondandója volt a hölgyeménynek, akkor azt a legyező takarásában bátran elrebeghette így még a szájáról sem olvashatta le senki, mit közölt partnerével.
És volt még egy nagyon fontos  feladata: használója jelezhetett vele.
Az idők során kialakult egyféle jelbeszéd, melyet mindkét nem ismert.  Egyszerű közlendőket a legyező különféle tartásával közölni lehetett. 
Ha a félig nyitott legyező tetejével megérintjük a jobb fülünket, akkor az annyit tesz: Ügyelnek ránk, vigyázz!
Kinyitjuk a legyezőt amennyire csak lehet,  és azzal szívünkre, utána pedig szánkra mutatunk, ennek jelentése: Te vagy az eszményképem!
Amennyiben a nyitott legyezőt összecsukjuk azzal azt jelezzük, hogy: Szívesen leszek a barátnőd!
Félig kinyitott legyezővel  a levegőben köröket írunk - ennek jelentése: Miért  nem akarsz összejönni velem?
Ha a jobb kezünkben tartott legyezőt a szívünkre tesszük azzal egyértelmű jelét adjuk annak, hogy szeretjük az illetőt...
Ha a zárt legyező összecsukott hegyével a szívünkre mutatunk - azt közöljük, hogy meghalnánk, ha az illető elhagyna minket. 
Ha a jobb kézben lévő nyitott legyezővel  bal arcunkat megérintjük azzal egy erőteljes Nem-et közlünk. 
Ha a legyezőt földre ejtjük azzal nem azt jelezzük, hogy vedd fel, mert tetszel, hanem pont az ellenkezőjét: Elegem van belőled, hagyj békén!
Viszont ha azt akarjuk közölni a gardedámok árgus szeme, vizslató pillantása, és  még az egércincogást is meghalló füle ellenére, hogy már egyetlen szavától is a világ legboldogabb emberei lehetnénk, akkor a legyezőt kinyitjuk teljesen, és  másik kezünkkel megfogjuk a legyező középső lapját,  mégpedig összesen két újjal... ::)
Érdekes lenne, ha még mostanság is így kommunikálnánk...!


Fotó: Pinterest