Mire volt jó az aranyfog?

Elsősorban státuszszimbólumnak... 
Régen határozottan tetszetős volt, kifejezetten csábító volt, hogyha jól látható helyen felvillant a fogsorban az arany fénye. Szebbé tette viselőjét...


Ritkán készítettek teljes arany fogsort, vagy hidat, de nyilván erre is lehetett példa.
Ráadásul akinek aranyfoga volt, az nyilvánvalóvá tette mindenki számára, hogy neki van mit aprítania a tejbe, nem éppen templom egere...
Már az egyiptomiak is készítettek aranyból fogpótlást, de kifejezetten azzal a céllal, hogy jelezzék tulajdonosa anyagi helyzetét. Rágásra ezek még alkalmatlanok voltak.
Évszázadok óta a fogorvosok kedvelt alapanyaga, hisz sok kedvező tulajdonsága van. 
Szövetbarát, nagyon jól alakítható, ne kell allergiától tartani, és nem utolsó sorban egy nagyon fontos tulajdonság, ami egy fognál egyáltalán nem megvetendő - az egyik legjobb baktériumölő hatású fém. 
De mivel nagyon drága volt a régi időkben is, ezért nem mindenki engedhette meg magának, hogy legalább egy csillogó fogat beépíttessen fogsorába.  
A régi időkben kifejezetten arany fogat kértek fogsort csináltatók, és lényeges volt, hogy az jól látható legyen. Manapság is vannak, akik arany alapon készíttetnek fogsort akár, ámde már nem feltétlenül látható ez, mert sokszor porcelánnal burkolják az egészet. 

És ha azt akarják, hogy a fog tartós is, elég kemény legyen, akkor ötvözni is szükséges. S hogy megmaradjon az érték - nem is akármivel, hanem csak platina jöhet szóba, vagy palládium. 
A fogarany minimum 22 karátos, ez azt jelenti, hogy minimális más anyagot tartalmaz, de mikorra elkészítik, addigra sem veszít értékéből, ez is jelzi, hogy a hozzá használt fémek is értékesek.
Manapság már az aranynak  is látszó nemesfém fog nem divat, inkább ízléstelennek számít, mint csábítónak.
Fotó: Pinterest.com
Megjegyzések

A kommentek időeltolódással jelennek meg, mivel az admin. felelős a hozzászólások tartalmáért...vagyis kénytelen vagyok átnézni...