Mire használta Mama a birsalmát?


A birsalma, birskörte régen is kedvelt gyümölcs volt a - főleg - falusi háztartásokban.
Pektintartalma magas - ettől sűrűsödik be a birsalma sajttá - ez kiváló gyulladáscsökkentő. 
Persze nyersen nem igazán érdemes próbálkozni a fogyasztásával, mert nagyon fanyar, és rettenetesen kemény. Ettől függetlenül régen sokan szerették a már érett birsalmát apránként elrágcsálni.

Kiváló szomjúságra, és aki szereti a kifejezetten savanyú ízt, amikor fogyasztásakor a száj nyálkahártyát szinte már szőnyegnek érzi, akkor az fogyassza bátran.
C-vitamin tartalma magas, ezért vitaminhiányos állapotokban, betegség után, vagy akár alatt is főzve is, vagy bárhogy elkészítve igencsak hasznos lehet. 
Nagyon jó baktériumölő hatása van, a kolerajárványok idején gyógyításra birsalmát is használtak. 
Köhögésre használták teáját, vagy egyszerűen a birsalmából készült befőttet,  még égési sérülésre is használták, és mivel összehúzó hatása van, erősen fanyar, ráadásul baktérium ölő is, ezért egy sérülésnél nagy szolgálatot tett, sebellátásra használhatták a népi gyógyászatban.
Rendkívül üdítő hatású. Főleg ilyen melegben csodálatos érzés meginni egy kis birsalmalevet, vagy bekanalazgatni birsalma kompótot, vagy levest.
És még egy dolog:
Ha ősszel alaposan átválogatta Mama és Papa közös erővel  a birsalmákat, nagyon óvatosan, hogy véletlenül se ütődjék meg - akár a kamra polcon,- a szekrény tetején szépen sorba rakva - egészen következő nyárig gond nélkül elállt.
És még hogy eláll...! Olyan csodálatos illatot bocsát ki magából, ami bármelyik flancos illatosítóval vetekszik.
Szabályosan felfrissít még így is, ugyanakkor mégis van egy melegség érzésed közben.
Nem véletlenül használták a régiek annak idején erre a célra. 
Közel is volt, szemmel lehetett tárolás közben tartani, nincs-e romlott közte, ráadásul egy fantasztikus illatfelhő lebegte be tőlük az egész lakást. 
Sőt, sokan még a szekrénybe is beraktak egy-egy szemet - időnként persze ránézve, nehogy baj legyen vele. Így a ruhákat is szabályosan átitatta  csodálatos illata...


Foto: Relaxotour, Fortepan/KonokTamás