Mióta van az élelmiszereknek lejárati ideje, és vajon kinek köszönhetjük...

Mert, hogy nem névtelen ez az ember, a világ összes táján ismerik, ha nem is a jó oldaláról.
Volt egykor - 1920, és 1933 között - az alkoholtilalom Amerikában, amikor ennek a tilalomnak az egyik nagy nyertese, Al Capone úgy gondolta, hogy nem csak alkoholból fog megélni, hanem egy kicsit dúsítja vagyonát tejtermékekkel is. 
Így esett meg, hogy felvásárolt egy tejipari céget, amit onnantól kezdve üzemeltetett. 

Később aztán elterjedt, hogy egyik rokona elég komolyan megbetegedett a romlott tejterméktől, hisz akkoriban még lejárati időt nem jeleztek sem a tejen, sem más készítményen.
Ha minden igaz, ez a betegség vezette rá a maffiavezért, hogy onnantól a csomagoláson jelezze, meddig jó, ehető, iható az. És persze harcoljon az általános bevezetésért. 
Persze nem teljesen biztos, hogy csak a segíteni akarás volt az elsődleges cél, valószínű, hogy hozzájárult ehhez az is, hogy csak neki volt alkalmas nyomdatechnikája ehhez, tehát ha sikerül bevezetni az új rendeletet, akkor itt is abszolút nyertes lehet... És sikerült.
Úgyhogy a lejárati idő ötletét neki köszönhetjük, és ez akármilyen okból történt is, jó ötlet volt, sok betegségtől, rosszulléttől óv meg minket. 
Hisz minden más terméken is apránként ez ötlet alapján kezdték jelezni a szavatossági időt...

Fotó: https://www.google.com/url?sa=i&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjk8sOAzo_kAhVLMewKHQhlDzgQjB16BAgBEAM&url=https%3A%2F%2Fwww.flickr.com%2Fphotos%2Frecuerdosdepandora%2F8070793093&psig=AOvVaw3Z5uNW0mf6TMpbLp4sZ21R&ust=1566327273403869
Fortepan/Erky-Nagy Tibor