"Banyatank" és elődjei :)


Az ötvenes-hatvanas évekig volt a vesszőkosár, a szatyor, és ha sok terhet vitt haza az ember a piacról, vagy egy vásárolt dolgot haza kellett vinni, akkor ott volt a húzós kocsi. 
Na és persze a hordár, ami akkor még megbecsült szakmának számított, sokszor a tyúkot, krumplit, berakni való gyümölcsöt, vagy a vásárolt kisebb bútordarabot, szőnyeget ők szállították haza húzós kézikocsijukon a boltból.


Aztán az ötvenes években már elkezdték gyártani itthon is a háziasszonyok örömét, a húzós bevásárlókocsit, amit akkoriban még csak nagy ritkán vettek elő az asszonyok, inkább akkor, amikor nagyobb távolságról kellett valamit hazavinni. Főleg piacra jártak vele, és még buszra, villamosra ritkán merészkedtek fel.

Ekkor még kevesen használták, jó időnek kellett eltelnie, míg annyira elterjedtté vált, hogy mára már egy háztartásban átlagban egy "banyatank" megtalálható.
Hogy miért kapta ezt a nem igazán kedves elnevezést ez a szerkezet? 
Nem nehéz kitalálni. 
Legtöbbször idős asszonyok közlekednek vele, és közülük sajnos jó páran abszolút nem foglalkoznak a környezetükkel, mindenen, és mindenkin képesek átgázolni vele, a legnagyobb forgalomba felfurakodni vele a buszra, vagy a szombati piaci csúcsban végigcsörtetni a piaci sorok között. És ha véletlenül szólni merészel, hogy esetleg a tegnapi történések kitárgyalása közben legalább álljanak vele valamerre félre, akkor még nekik áll feljebb, hogy más is el szándékozna menni mellettük. Na, ilyenkor viselkednek "banyaként".
Persze nincsenek ők olyan sokan, a nagy többség próbál figyelni környezetére, maga a szerkezet is egy nagyon hasznos dolog, csak ésszel, és figyelemmel...


Fotó: Fortepan/TM, Fortepan/Szalay Zoltán, Twitter