Melyik sorozatból való ez a filmkocka?


Ezt a tv-sorozatot 1963-ban forgatták, még fekete-fehér technikával készült. Őrsi Ferenc regénye nyomán Fejér András rendezte. A Tenkes kapitánya zenéjét a legendás Vujicsics Tihamér szerezte. 
Ez volt a Televízió első sorozata. 13 részt készítettek belőle, és a kor szokása szerint vezető színészek alakították a szerepeket. 
Több helyen is forgatták a sorozatot, a Siklósi várban, Nemesvámoson, Nagyvázsonyban, Pilisborosjenőn, és Etyeken. 
A sorozat költségvetése nagyon szűkös volt, így fordulhatott elő, hogy a csatajelenetet a 10 évvel korábban készült Rákóczi hadnagya c. filmből vágták be. 
Nem vacakoltak sokat a szereplők névválasztásával, amennyiben labanc katonát alakítókról volt szó, egyszerűen nevüket németesítették. 
Az egyszerűség kedvéért mindenki magyarul beszél, akár osztrák szerepről, akár magyarról van szó. 
Van egy részlet a filmben, amikor Zenthe Ferenc úgy iszik ki egy poharat, hogy szájával emeli fel a poharat és a hozzá kötözött széket is. 
A fürdős részeknél az iszapdobálózás csokoládépudinggal történt. 
Volt egy jópofa tévedés, baki is a sorozatban - többek között. Még a második részben történik, hogy Petrik József, Madaras József, Kibédi Ervin, Horesnyi László és Szilágyi István labancok elindulnak a borospincékből összebilincselve, de mire a várba érnek, addigra Horesnyi László és Kibédi Ervin helyére más színész került... :)
Mindenesetre ezek a dolgok csak érdekességnek maradtak meg, a sorozat értékéből semmit nem von le. A Televízió hőskorában készült, máig közkedvelt sorozattá vált.

Fotó: tv24.hu, Pinterest