Ki lehet ez a 16 éves kislány a lépcsőn?
Néhány év múlva már filmeken láthatjuk, az ifjúság, és nem csak az ifjúság - rajong érte.
A hatvanas-hetvenes évek egyik legismertebb arca, csodálatos szemei, hangja felejthetetlen. És persze - szerencsére - felejtenünk sem kell, hisz itt él közöttünk, és bár nyilván más szerepkörökben, de tehetségét megcsodálhatjuk.  Budapesten született 1946. március 10-én, a felvétel pedig 1962-ben készült, és Bojár Sándor munkája.
A művésznő Jászai Mari-díjas, Érdemes- és Kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának tagja.Eredeti neve Venczel Veronika.
Kicsi korától színésznek készült, szülei sem voltak ellene. 

Középiskolában Heller Ágnesnél járt önképzőkörbe. Ott derült ki, hogy valóban van érzéke a színházhoz.  Ünnepségeken szerepelt, és mellette Makay Margithoz járt. Még gimnazista volt, amikor már filmekben szerepelt. 
Esztergályos Károllyal, első férjével is ekkor ismerkedett össze, a filmforgatások kapcsán.
Aztán felvették a főiskolára is, aztán másodévben már Várkonyi Zoltán hívta a Vígszínházba.  Ekkoriban játszott A néma leventében, valamint Wingarten A nyár c. darabjában. 
Rengeteg filmben játszott, kiváló rendezőkkel dolgozott már ekkor, diploma után Várkonyi Zoltán azonnal szerződtette.  
Nemzetközi díjjal is büszkélkedhet, hisz Móricz Zsigmond regényéből készült tévéadaptációban, A pillangóban nyújtott alakításáért ő kapta az Arany Nimfa-díjat Monte-Carlóban. 

Később inkább tévéfilmekben játszott. 
A rádióban is dolgozott, érdekes, kissé fátyolos hangja különleges karakterrel bír. 
Pályája kezdetén olyan filmekben játszott, mint a Kárpáthy Zoltán, Egy szerelem három éjszakája, Egri csillagok, Isten hozta őrnagy úr...
És persze a tévéfilmek, sorozatok, élükön A fekete város-sal... Ő volt Rozáli...


Fotó: Fortepan/Bojár Sándor

Megjegyzések

A kommentek időeltolódással jelennek meg, mivel az admin. felelős a hozzászólások tartalmáért...vagyis kénytelen vagyok átnézni...