Jellegzetes, rekedt hangja máig fülünkben cseng...


Zsigovits László néven született a mai Ausztria területén lévő Németújváron 1921. január 13-án, és Budapesten hunyt el 1992. november 3-án. Jászai Mari-díjas, Érdemes- és Kiváló művész, színész. 
Származása horvát, később magyarosította nevét Csákányira.  

Szentgotthárdon szerezte meg az érettségit, utána pedig a Színművészeti Főiskolán tanult, 1942-ben lett színész.  Bakó Mártával, Kelemen Évával, Szemere Verával végzett egyszerre. 
Első színháza a Nemzeti volt, de a háborúban hadifogságba esett, és 3 év fogság után érkezett csak haza. Először kisebb színházakban játszott, a Pesti az Úttörő, és az Ifjúsági Színházhoz szerződött, utána pedig az Operettszínházhoz  került. Majd ismét a Petőfi, a Jókai Színház következett, aztán a Vígszínház, a József Attila, majd a Vidám Színpad. 
Filmek, tévéfilmekbeen játszott, kedvelt szinkronszínész volt, rajzfilmek figurái szólaltak meg a hangján. ilyen volt Frédi a Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szakiból, ő volt a Dzsungel könyvében Balu, Vukban, az öreg Karak, Ludas Matyiban Döbrögi hangját adta, a Szaffiban pedig Loncsár volt. 
Színpadon játszott Szimonov, Moliere, Osztrovszkij, Gárdonyi, Móricz, Hegedűs Jókai, Ödön von Horváth, Shakespeare, és még megszámolhatatlanul sok kiváló író darabjában. 
Olyan mozifilmek voltak   a háta mögött, mint a Semmelweis, Civil a pályán, Az eltüsszentett birodalom, A tettes ismeretlen,  Fotó Háber, A szeleburdi család...
Olyan  tévéfilmekben szerepelt, mint A koppányi aga testamentuma, Bors, Egy óra múlva itt vagyok...
Rengeteget  szinkronizált, kedvelt szinkronszínész volt.