Időjárás jelentés, vízállás jelentés, pontos idő...- és persze, Hírek...

Ezek voltak a hatvanas-hetvenes évek legfontosabb rádió műsorai. 
Furcsa kimondani, de az átlagembernek is. Nem mintha, annyira izgalmas lett volna egy nagyinak a vízállás jelentés, de valahogy hozzátartozott az időjárás jelentéshez, így aztán elejétől végig ott ült, és hallgatta, hallgatta türelmesen. Egyszer-egyszer elaludt közben, aztán méltatlankodott, hogy már megint a legfontosabb részt nem hallotta. 
Pontos idő akkoriban még nagyon fontos volt. 
Voltak szerencsések, akiknek már akkor is drága órájuk volt, de a hatvanas években egy karóra nagy eséllyel nem volt még másodperc pontos, sőt, még percre sem. 
Mechanikus lévén naponta állították, és húzták fel. Sőt, volt aki direkt előre állította néhány perccel, hogy még véletlenül se késsen le semmiről. 
Az ébresztő órák sem álltak még a  helyzet magaslatán, az "ő" pontosságuk is hagyott még némi kívánni valót maga után. De azért ember az ember, hogy gondolkozzon, és kivédje a problémákat. 
Ha korábban indulsz valahová pár perccel, észre sem veszed, viszont nem késel el... 
50-60 évvel ezelőtt az időjárás jelentést néhány nappal előre nem volt értelme komolyan venni, sőt...
Emlékszem, amikor reggel el lett döntve, hogyha strandidő lesz (akkoriban felhőmentes, 30 fok körül) akkor megyünk a fürdőbe. Reggeli időjárás jelentésben országosan strandidőről regéltek. 
Délelőtt is - akkor már zajlott a készülődés. 
Mire viszont indultunk volna már derűs-borús idő volt, közel sem rekkenő hőséggel. Úgyhogy ugrott a strand. 
Nem is igazán hittek amúgy az emberek a meteorológiában, a legtöbben ki sem tudták mondani ezt a nekik furcsa, értelmetlen, idegen szót. Meterolológia, meteurológia, metorológia, majd később, mikor már építették a metrót, onnantól jött a metrológia. 
A lényeg hogy nem bíztak benne, úgy voltak vele, hogy ettől még egy leveli béka is biztosabb jelzést ad, és az az igazság, hogy akkor ez volt az igaz...
Persze,  hogyha az ember az országos előrejelzést hallgatta - nyilvánvaló, hogy egyáltalán nem volt biztos, hogy saját területére is érvényes volt az épp felolvasott jóslat.
Így is mondták amúgy: Na, mit jósolt a meteorológia? 
Aztán másnap: Á.... hazudtak már megint.... :)
A Hírek főleg hétfői napon kezdődött azzal, hogy a hétvégén hányan haltak meg az utakon. Utána jöttek a tisztán politikai hírek, fent mi történt, ha volt épp Országgyűlés, akkor ott mi volt, átadtak valamit, esetleg ismert ember meghalt. Helyi hírek, ami érdekelte volna jobban az embereket a rádióban nem volt, azt a helyi újságokból tudhatták meg. Abban az időben szinte mindenkinek járt napilap. Abból tájékozódtak - érdekes így visszagondolva, akkoriban még gyerekként is olvasható volt a helyi lap.... Na persze, az első 2 lapot kihagyva...

Fotó: Fortepan/ADOMÁNYOZÓ:FSZEK BUDAPEST GYŰJTEMÉNY / SÁNDOR GYÖRGY/SÁNDOR GYÖRGY FELVÉTELE