Hol készülhetett ez a fotó? Kiket ismersz fel?


Azt gondolnánk, hogy ez a sportrendezvény a hatvanas-hetvenes évek "terméke", pedig bizony már majd 100 éve rendezték meg az első SZÚR-t, 1921-ben, az MTK-pályán élvezhették a nézők a Színészek-Újságírók rangadóját, amely összecsapás eredménye 2:2, tehát döntetlen volt.
Amúgy az ötlet egy Sebestyén nevű színházigazgatóé volt. Hatan voltak testvérek, hat fiú. Ezek közül három rendező, három pedig focista.  
Így nyilván nem teljesen véletlen, de mindenképpen jó ötlet volt ez a rangadó, bár eleinte még elég gyér látogatottságú volt a rendezvény. 

Egy idő után szokássá vált, hogy a kezdőrúgást  ismert, kedvelt színésznők végzik. Így esett meg, hogy Tolnay Klári, vagy Csikós Rózsi, később pedig Ruttkai Éva is eleget tett ilyen felkérésnek. 
Jó ideig még kisebb pályákon csaptak össze az ellenfelek. Aztán az 1959-es SZÚR-on esett meg, hogy pótjegyeket kellett nyomtatni, mert elfogytak a jegyek, és még mindig voltak nézők. Ekkor a Fradi-pályán tartották a meccset, és még utána pár évig, de hamarosan nyilvánvalóvá vált, hogy érdemesebb átvinni a rendezvényt a Népstadionba. 
Közben már a meccs körül fellépő művészek száma is jócskán "emelkedett", eleinte csak 2-3 fellépő volt, a hatvanas évek elején már fellépett Alfonzó, Ákos Stefi, Bilicsi Tivadar, Bodrogi Gyula, Gálcsiky János, Kazal László, Mednyánszky Ági, Németh Lehel...
Aztán 1963. májusában telt ház előtt rendezték meg a SZÚRT a Népstadionban... A  hatvanas-hetvenes években egy gombostűt nem lehetett leejteni a nézőtéren. A nyolcvanas évektől viszont gyérült a közönség, valahogy elvesztette varázsát a rendezvény. 
Aztán egyszercsak megszűnt...
A fotón felismerhető Fülöp Zsigmond, Cs.Német Lajos, Német Sándor, Hadics László, Ihász Gábor, Suka Sándor, Besztercei Pál, Solymos Antal, Aradszky László, Bujtor István, Szirtes Ádám.... 
Kiket ismersz fel még?

Fotó: Nol.hu, Pinterest