Hogy hűtötték régen a dinnyét? Könnyen és gyorsan. 

És, hát sokszor pocsékolva.
Falun ott egyszerű volt, leeresztették a kútba. 
Városon már bonyolultabb.
Hűtőben? - az még a legtöbb háztartásban a hatvanas-hetvenes években nem volt.
Jégszekrényben? - abban meg ilyesmire nem volt hely, örültek, ha a fontos élelmiszereket bele pakolták.
De akkor mit használtak erre?
A megoldást az alsó kép rejti.
Abban az időben még nem foglalkoztak a takarékossággal, legalábbis víz terén biztos nem. Olcsó is volt, meg valahogy nem állt össze még a kép, hogy egy kis gyengén folyatással is milyen sok víz elszökik a semmibe, pontosabban a csatornákba - semmi hasznára.
Olyan képet hirtelenjében nem találtam, ahol dinnyét hűtöttek, de háziasszonyunk épp bemutatja a technikát, valószínű  valami italféleségen, vagy konzerven.
A falikútba belerakták a lehűteni kívánt finomságot, aztán megnyitották a vízcsapot, és addig folyatták rá, míg el nem érték a kellő "hőfokot". 
Ahogy kezdett terjedni a hetvenes évektől a háztartási hűtőszekrény, úgy szállt el állambácsi türelme ezzel a módszerrel kapcsolatban, és kezdték el  terjeszteni a takarékosabb életszemléletet.
Szépen, lassan az emberek leszoktak róla, de néhány évtizedig tartotta magát a szokás: hazafele menet, vagy az utcai árustól megvették a dinnyét, bele a falikútba, és folyatni rá a hideg vizet, hogy mire az "ember " hazaér, már fogyasztható legyen... :)

Fotó: Fortepan/Fortepan/Lissák Tivadar
A kommentek időeltolódással jelennek meg, mivel az admin. felelős a hozzászólások tartalmáért...vagyis kénytelen vagyok átnézni...