Ezek az asszonyok meg mit csinálnak?

Egy érdekes kép, még a hatvanas évekből. 
A fotót Kunkovács László készítette, 1968. március 30-án. 
Két Ikladi asszony, anyós és menye Aszódra mentek be a gáztöltő állomásra cserére, és hátikosárban viszik haza a gázpalackot, hisz ekkoriban már a legtöbb faluban is átvette a sparhelt helyét a gáztűzhely.
Gyorsabb volt vele a főzés, egyszerűbb. Igaz, hogy a palackot időnként cserélni kellett, de nem kellett így fát vágni a főzéshez, megrakni a tüzet, várni, míg melegszik, megszabadultak a kormolástól is, ami bizony rendszeres tevékenység volt.
De azért nem teljesen, mert sok helyütt ugyan a gáztűzhelyen főztek, a sütőjében sütöttek, de a lakás, vagy a víz melegítését a sparhelten oldották meg. És az olyan ételeket is azzal főzték meg, ami ráérős volt, és a sparhelten főzéssel jobb is lett.
Ekkoriban még elég robbanósok voltak a palackok, időről-időre lehetett hallani balesetekről, de mint látható - az asszonyok nem igazán problémáznak ezen.
És ha belegondolunk, maga a hátikosár is jó kis súlyt kibírt, hát még az asszonyok: a palack töltősúlya csak magában 11,5 kg, plusz még az alumínium...
 Kilométereket gyalogolni vele, épp elég lehetett...

Fotó: Kunkovács László MTI