Ez az érdekes építmény vajon milyen célt szolgált?

Ez egy nagyon érdekes szerkezet, ami mára már teljesen feledésbe merült, mert olyan építményeket már nem használnak, ahol funkciójuk fontos lenne. 

Előfordulhatott már, hogy olyan régi parasztház mellett mentek el, aminek nem volt kéménye, régen mégis lakták. 
Ezekben a házakban is volt melegítési, főzési-sütési lehetőség, csak éppen a füst nem a kéményen távozott, hanem feljutott a tetőtérbe. Ennek több módja lehetett, egyik ez, ami a fotón látható.
Úgy hívják, hogy szikrafogó. A konyhában, helyiségben alul volt a kemence. A kemence nem csatlakozott a kéményre, hanem  fölötte egyszerűen nem volt  mennyezet. Így a füst a padra távozhatott háborítatlanul.  
Viszont ez elég tűzveszélyes megoldás volt, hisz maga a plafon többi része, és a tetőszerkezet is fából készült, legtöbbször ráadásul nádtetővel. Csak egy apró szikra, és már be is gyulladt az egész. Ezt kellett megakadályozni.
Ezért aztán a padlásra vezető lyuk fölé, amin amúgy szabadon jutott volna föl a füst, egy ilyen szikrafogót építettek. Ez sövényből, deszkából épült, tapasztott szerkezet volt. 
Funkcióját úgy töltötte be, hogy a fölfelé terjedő meleg, láng, füst, vagy esetleg szikra a szikrafogó tetejének ütközve lehűlt, és úgy oszlott el két oldalra, a szikra oldalt lehullott a földpadkára, majd padlás aljazatra. 
Volt olyan, ahol füstcsatornát is építettek hozzá. A manapság ismert kéményeknél a szikrafogók már fölöslegessé váltak. 

Fotó: Indafotó