Epizódszínész volt, de majd mindannyian emlékszünk rá...


Szenicén született 1892. július 9-én, és Budapesten hunyt el 1988. december 24-én. Érdemes művész, legjobb epizodista díjjal kitüntetett színművész. 

Igazi színészdinasztia tagja, hisz szülei, nővére, felesége, testvérének a fia, lánya is színészek, illetve színészek voltak. 
Siménfalvy Sándor csak a 4 elemit, és 4 főgimnáziumi osztályt végzett a székelykeresztúri Unitárius Főgimnáziumban. 16 évesen már vizsgázott színész lett. Utána artistaként dolgozott, majd 19 évesen táncoskomikusnak állt, majd 60 éves volt, amikor a Nemzeti Színházhoz szerződött. Főleg paraszt- és kisembereket formált meg, beszéde ízes volt, igazi karakteres arccal áldották meg az Égiek. 
Pestre szerződése után sok mellékszerepet alakított filmekben, sorozatokban, kedvelt epizodista volt, elnyerte a legjobb epizódszereplő díját is. 
Még kilencvenen is túl fellépett, végül baleset érte, ezért visszavonult. 
Színpadon játszott Az ember tragédiájában, a Szeget szeggel-ben, az Úri muriban...
Olyan filmekben tűnt fel, mint a Ludas Matyi, Erkel, Föltámadott a tenger, Hintónjáró szerelem, Körhinta, Gábor diák, Az aranyember, Meztelen diplomata, Húsz óra, A kőszívű ember fiai, Kárpáthy Zoltán, Egri csillagok, Hahó Öcsi..
Tévéfilmekben is sokat szerepelt, pótolhatatlan karakter volt. Ott volt A Tenkes kapitányában, a Princ a katonában, a Tüskevárban, A koppányi aga testamentumában, és számos régi nagy sorozatban...
És portréfilm is készült róla, a Mestersége színész sorozatban.
Minden szerepén túl a közönség emlékezetében az irányítószám bevezetését beharangozó postás bácsi szerepében él... 


Fotó: https://www.youtube.com/watch?v=dAsSPodytow
szinmuveszetunkklubja.network.hu