Egy olvasatra tanulta meg szerepeit - csodálatos memóriájú színésznőnk voltPollák Erzsébet néven született Budapest Terézvárosában 1907. április 2-án, és Budapesten halt meg 93 éves korában, 2000. április 18-án - Aase-díjas színésznő, Érdemes művész.
Pollák Mosi Mór bádogos mester volt az édesapja, édesanyja pedig Schwarcz Betti. Három éven keresztül, 1926-tól volt az Országos Színészegyesület Színészképző Iskolájának diákja. Már 5 éve volt végzett színész, amikor felvette a Pártos nevet, ekkor már a Vígszínház tagja volt.
1945-55 között a Nemzeti Színház tagja volt, majd az USA-ba disszidált. 1958-ban hazatért, ekkor a győri Kisfaludy Színház színésze lett.  Utána 1967-es nyugdíjba vonulásáig ismét a Nemzeti Színház művésze volt.
Eleinte vígjátékokban szerepelt, később karakterszínész lett belőle. Rengeteg filmben játszott, tehetséges, szimpatikus színésznő volt, akiben meg volt a tehetség a naggyá váláshoz, viszont szókimondó volt, ami nem mindig hasznos. 
Kényes volt a szép beszédére, és igényes volt másokéra. Filmek, tévéfilmek alakításai voltak háta mögött.
Gyerekként a Tévé-ovi-ban láthattuk, ő volt az óvónéni. És ott volt a Frakk, amiben az ő hangján szólalt meg Vilma néni. Különlegesen csengő, kicsit remegős nagyi hangon...
 Igazi nagymama típus volt, de ez csak a külső, amúgy az aranyos, kedves külső mögött egy igencsak határozott, okos, következetes asszony "bujkált".  Bár ez a bujkálás nem igaz, mert ezt a tulajdonságát még véletlenül sem takargatta. Ettől volt ő Pártos Erzsi. És attól a különleges tehetségétől, hogy nagyon hosszú időn keresztül nem okozott számára nehézséget a szövegtanulás, lényegében egy olvasás után már tudta a szerepet.

Fotó: antikregiseg.hu
magyarszinkron.hu