Zenthe Ferencet felismered a fotón?

Csodálatos színész volt, csodálni való egyéniség...    
Rameshofer Ferencként született 1920. április 24-én Salgóbányán, és Budapesten hunyt el 2006. július 30-án. Nemzet Színésze volt, Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas, Érdemes- és Kiváló művész. Édesapja bányamérnök volt, és bár próbálta a reál tárgyak felé terelgetni fiát, és továbbtanulását is a közgazdaságtan táján jelölték ki, mégis tett sokat azért, hogy végül Zenthe Ferenc színésszé vált. Ugyanis mindketten rajongtak a moziért, és ha olyan film ment a filmszínházban, ahol  nagy nevek tűntek fel, akkor a darab színvonalától függetlenül rohantak megnézni. Egyhuzamban akár több előadást is. 
Zenthe Ferenc a Közgazdaságtudományi Egyetemen kezdte felsőfokú iskoláit, 2 évig húzta ott, aztán úgy döntött, hogy inkább a színészettel próbálkozik. 
Ekkoriban barátjával - akit érdekes módon Pécsi Sándornak hívtak - úgy döntöttek, hogy nekik a Színművészeti Főiskolán van a helyük. Mindkettőjüknek sikerült is a felvételijük. Sajnos azonban közbejött a háború, Zenthe Ferenc felderítő lett Pesten. Aztán a Don-kanyarhoz vezényelték őket, pont nem  volt ott, nem tartott társaival, így akaratán kívül katonaszökevénnyé vált.  Végül a dolog úgy rendeződött el, hogy a Színiakadémia pecsétet ütött mentességi papírjára. 

Háború után főiskolai osztályfőnöke, Abonyi Géza segítségével került a pécsi színházhoz, ahol pályáját kezdte, és igazi főiskolai végzettség híján itt tanulta ki a színészmesterség fortélyait. 
Aztán Győr következett, majd Debrecen következett, 1952-ben pedig a Madách Színház szerződtette.
Olyan darabokban játszhatott, mint a Szentivánéji álom, Lúdas Matyi, Noszty fiú esete..., Karácsonyi ének, József és a színes szélesvásznú álomkabát.

A filmekkel pedig az egész ország megismerhette, hisz játszott a Rákóczi hadnagyában, a Feltámadott a tengerben, a 2 x 2 néha 5-ben, a Mese a 12 találatról, a Kölyök-ben, a Fapados szerelemben... 
Szerette, és művelte a sportot, ez meg is látszott alkatán és mozgásán. Még nyíregyházi diákként atlétaként térdsérülést szerzett, ezért hagyta abba a versenyszerű mozgást. 


Az igazi közönségsikert, és ismertséget azért mégiscsak a Televízió hozta el számára. 
Eke Mátét alakította a Tenkes kapitányában. A film mai napig sikeresen pereg ismétlésekkor is. 
Aztán jött a Szomszédok, ahol Taki bácsit alakította, és persze sok-sok mozifilmben  sziporkázott. 
Rádióban is szívesen foglalkoztatták,  Zoltán volt például a Szabó családban. 
Nemcsak vígjátékokban, és könnyedebb történetekben, hanem például a Jób lázadása filmben is csodálatosat alakított.  Ezzel elnyerte a kritikusok díját. 


Forrás: Gerő Dorka: Tutyi a mosolygós hős
Fotó: Pinterest

A kommentek időeltolódással jelennek meg, mivel az admin. felelős a hozzászólások tartalmáért...vagyis kénytelen vagyok átnézni...