Mikor készülhetett ez a fotó?

Ez egy érdekes, rácsodálkozós fotó a Fortepánról, legalábbis nekem az.
Mibe kapaszkodhat az ember, amikor a kort próbálja behatárolni?
Első dolog, amit meglát, az a szódás szifon, ami már az otthon készíthetős fajta, tehát nem boltba kell szaladgálni azért, hogy legyen 1-2 liter pezsgő, bubis vizünk.  Egy rászerelhető, tekerhető patron segítségével lehetett otthon is szódavizet előállítani. Bár a neten az a hír kering, hogy ez a század második felében terjedt el, bizony már a háború előtt is ismert volt, csak hát ára miatt még az akkori gazdasági helyzetben lehetetlen volt általános használata.
A mellette lévő tányér, és gyógyszeres üveg elgondolkodásra ad okot, mert első pillanatra látszik, hogy még nagyanyáink idejéből való. A tányér még sok házban fellelhet vésztartalékként, vagy épp emlékként, sokan még használják is, mert szinte elnyűhetetlen darab. Nem porcelánból készítették, hanem nehéz fajansz. 
Ám a gyermek fején fejhallgató van, amiről úgy gondoljuk, hogy ez bizony környezet ide, vagy oda a felvétel viszonylag új lehet, de mindenképp, valamikor a hatvanas-hetvenes évek.
A legjobb, hogy a fejhallgató régebbi kitaláció, mint a patronos szódásüveg. Ugyanis az első darabot még 1910-ben készítette egy Nathaniel Baldwin utahi feltaláló, nem üzemben, nem műhelyben, hanem saját konyhájában. 
A fáma úgy tartja, hogy a próbadarabokból kapott egyet egy tengerész tiszt is. Kipróbálta, és meglepetésére tökéletesen működött.  Ezután a tengerészet rendelt a feltalálótól, de az csak 10 darabot tudott vállalni. Nem csoda, hisz semmi felszerelése nem volt hozzá. 
A hatvanas évekig lényegében csak rádiózáshoz használták.  
Ekkor kezdett elterjedni, azóta pedig átvette az uralmat, legtöbben zenét már így hallgatnak.
A fotó még 1938-ban készült Budapesten, nagy eséllyel egy kollégium betegszobájában...
Fotó: Fortepan/ADOMÁNYOZÓ:JEZSUITA LEVÉLTÁR