Ördög Bibliája...

Még manapság is sokan hívják így ezt a játékot, mely azért lehet az ördögé, hisz legszívesebben pénzben játszották. Bár tiltott volt, sokan vesztették el fizetésüket "húszfilléres alapon"...
Eredetileg a francia paklinak a neve volt livre des quatre rois, vagyis "négy király könyve".  Az az igazság, hogy ez egy bohókás utalás volt a Biblia Királyok könyvére, és persze arra, hogy kártyában négy király lap van, akik név szerint Cézár, Dávid, Nagy Sándor, és Nagy Károly.
A kártya erkölcstelenség volt, mint minden szerencsejáték a múltban, így aki űzte, nyilván az ördöggel szövetkezett.  
Aztán a presbiteriánusok elnevezték Ördög könyvének, idővel pedig a kifejezésből a könyv még nyomatékosabbá vált, megkapta a Biblia nevet. 
Ez már, ebben a formában abszolút kifejezi az "erkölcsös ember" gondolkodását, megvetését  az "erkölcstelen, szerencsejátékot űző" felett. 
Nem volt teljesen véletlen ám ez a gondolkodás, mert a kártya ugye egyrészt szerencsejáték volt, de játék közben az alkohol is nagy szerepet kapott, és sokszor a lebujokban megjelentek az éjjeli pillangók is....  Aki pedig pénzben játszott, és közben pityókázott,  nyitottabb volt bármire...Fotó: Fortepan/Fortepan