A jégszekrényben milyen jég volt? Rendes, vagy száraz?


Gyerekkoromban tanárom még azt mondta nekünk, hogy a  háztartásokban, jégszekrényben  használt jég az szárazjég. Ami inkább városi legenda volt, mint valóság, mert ez a fajta móka, technológia bár hatásos, de drága, és a szublimáló gáz még veszélyes is.
Nyilván ők nem jégszekrényt használtak otthon  már, mert akkor tudta volna a pontos választ. 
Már az 1800-as évek végén is használtak jégszekrényt, akkor még természetes jéggel. Télen, amikor befagytak a tavak, folyók, vermekbe hordták a kitermelt jeget, és azt használták fel év közben hűtésre. 
Ezt persze csak a gazdagabb réteg engedhette meg magának. 
Aztán az 1900-as évek elejétől a városi, módosabb háztartásokban is kezdett elterjedni az egyszerű hűtőszekrény,  már egy új technológiát használtak a jég előállítására. Igazából nem volt új a dolog, mert bizony  a IV. században az Indiaiak rájöttek, hogy a vizet só hozzáadásával hűteni lehet. Olaszországban pedig a középkorban már tudták, hogyha vízbe szalmiáksót kevernek, akkor az  lehűl. 
Aztán jött Fahrenheit, aki hó és szalmiáksó keverékével előállította az akkor ismert legalacsonyabb hőmérsékletet, a -17,8 Celsiust. 
Úgyhogy túl sokat nem változott a technológia, amit még a nyolcvanas évek elejéig alkalmaztak a magyar jéggyárakban. 
Tömbökben fagyasztották a jeget, melyeket jegeskocsikról árultak a városokban. Falura is jártak, csak ott heti egy alkalommal.
Nagy vastartályok, cellák voltak, ezeket vízzel töltötték meg. A vízzel teli cellákat pedig sólébe eresztették. Egy-egy 25 kilós jégtábla elkészültéhez bizony nagyjából két műszaknyi idő, 16-18 óra kellett.  
Nyilván nyáron volt a nagyüzem, ilyenkor több ezer táblát készítettek naponta.
Az ötvenes-hatvana-hetvenes évek volt a szép idő a jéggyárak számára, aztán kiszorította őket a hűtőszekrény. 


A jég tehát csurgott, csöpögött, olvadt - a jégszekrény aljában felgyűlt vizet egy kis csap segítségével lehetett leengedni. 

Ha valaki idáig elért az olvasással, és esetleg érdekli, hogy mi is az a szárazjég, akkor az alább olvashatja:
Amikor szárazjeget állítanak elő, akkor  széndioxidot nagy nyomáson cseppfolyósítják, majd hirtelen nyomáscsökkenéssel gyors párolgásra késztetik. Ez a párolgáshő annyira lehűti az anyagot, hogy megfagy, és jég keletkezik. 
Bár teljesen úgy néz ki, mint a normál jég, mégis teljesen más, hisz nem tartalmaz vizet, ezáltal nem is olvadhat fel. A szárazjég  nem olvad, hanem szublimál, vagyis egyből gázzá alakul. Ez a fajta jég valóban szuper megoldás lett volna a fagyasztó szekrényekben való használatra, ha csak a hűtő, és nem csurgó-csöpögő tulajdonságait vesszük figyelembe. 
Egyébként ezt a folyamatot megfigyelhettük gyermek- és ifjúkorunkban akkor, amikor otthon szódavizet készítettünk. A széndioxid-patron kilyukasztásával nyilván a nyomás hirtelen lecsökkent, a gáz vízbe áramlása közben a patron fokozatosan lehűlt, a patron külsejére jég rakódott le, akár még a kezed is hozzáfagyott.  Fotó: Képtelenség.hu