Sül a szalonna. De van egy hiba a fotón - Megtalálod?


A tűzhely egyszerűbb változata majd mindannyiunknak ismerős. 
Ezt a fajta gáztűzhelyet nagyon sokáig használtuk a konyhákban. Megjelentek valamikor még a háború előtt, és a nyolcvanas-kilencvenes években sok háztartás konyhájában ilyen volt a főző alkalmatosság.
Amúgy kiváló gyártmány volt, a sütője alsó-felső lángos, oldalt rácsok voltak, amire a  a megfőtt ételt le lehetett hirtelen húzni. A főzőtér alatt egy tálcával, hogyha kifutott az étel azt kihúzva simán le lehetett mosni.
Látszik, hogy megtervezték, nem csak összecsapták az egészet.
Egy szép régi gáztűzhely, még a hatvanas évekből. Jobb oldalon a gázvasaló csatlakozója, és a tűzhelyen gazdasszonyunk épp egy finomságot készít. 

Egy gond van, nem ég a láng. Így kicsit nehézkes lehet.  :)
Régen nagy divat volt a sajtos ropi otthoni készítése, ami egy nagyon hasonló konyhai szerszámmal készült, ugyanúgy alumínium volt, mint ez a szerkezet. 
Az 1950-es évek legvégén még az egyik legkedveltebb élelmiszer a szalonna volt, amit a magyarok imádtak (imádnak) sütve, viszont egy városi, lakótelepi konyhában ez sajnos nem volt megoldható.
Ezért aztán "kifejlesztettek" egy modern szalonnasütő csodát, mely közé egy-két szelet szalonnát berakva finom sült szalonnát varázsolhatott a műanyag, balesetveszélyes kötényben szaladgáló háziasszony a családfőnek.  (Hisz a műanyag kötényt mosogatáshoz találták ki, sütésnél nem igazán kellemes meglepetések érhetik ezzel az emberkét) 
Hogy miért nem felelt meg erre a célra egy mezei serpenyő, nem tudom, és azt sem, hogy a szalonna fordításakor, mármint ha netán a szerkezetet megfordították - úgy néz ki a kialakításából, hogy eredetileg erre gondoltak használatánál - milyen sugárban folyhatott kifele belőle az olvadt zsiradék. 

Fotó: Fortepan/Bauer Sándor
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!