Hogy hívták régen a házasságközvetítőt?


Egy dolog kitűnik az elnevezésekből: nem csípték túlzottan..., meg volt róla a vélemény.
Viszont fontos ember volt, nem ártott vele jóban lenni...
Egyik, legismertebb elnevezése a gyalogsátán volt, de a többi elmésebbnél elmésebb kifejezések felsorolása helyett először nézzük, mivel is foglalkoztak!
Ő egy olyan személy volt, aki a házasság összejöttében sok esetben igencsak komoly szerepet vállalt a régi időkben. 
Konkrétan ő hozta sokszor össze a házasulandó feleket. 
Főleg akkor volt rá szükség, amikor a legény, vagy a leány közel állt ahhoz a korhoz, amikor már vénlánynak, vagy vénlegénynek számítottak. 
Nem kell itt nagyanyai korra gondolni, az 1900-as évek elején is még a 20 évet betöltött lány, vagy 25 évet megért fiú már bekerült abba az állapotba, amikor már nem volt lány, vagy fiú sem, de teljes értékű nő, vagy férfi sem, hisz valami miatt nem adódott neki pár. 
Nagy szégyen volt nem csak neki, hanem a családnak is.
Tehát ha közel álltak ehhez a korhoz, vagy újraházasodáson törték a fejüket,  jól jött egy házasságközvetítő segítsége, akinek tájegységenként más neve volt, de szinte mindegyik nagyon jópofa.  
Volt, ahol kukkolónak, csoszogónak, gyalogsátánnak, gyalogszarkának, követasszonynak, vagy pokolpemétnek hívták. 
Ő egy olyan asszony volt, aki  szinte mindenhová bejárt, jól értesült volt, mindenkiről tudott mindent, és jó beszélőkéje is volt ehhez. 
Ő aztán tudta hozni-vinni a hírt, kinek mije van, kire vár, hogy szeretné. Ha úgy látta, hogy a két fél megfelelő egymásnak, akkor próbálta őket összehozni, akár mindkét felet így-úgy rábeszélni.
De olyan is volt, hogy lényegében kérő volt, megbíztak egy családtagot, hogy a kiszemelt félhez menjen el, és mondja el óhajukat-sóhajukat, és próbáljon meg szép szóval tenni az érdekükben. 
Érdekes módon attól függetlenül, hogy a fiatalok alig ismerték egymást, mégis sokszor jó házasság kerekedett ki az egészből. 
De az is biztos, hogy a régi időkben az anyagi összeillést sokkal fontosabbnak tartották az emberek, mint manapság.  Márpedig a vagyonért sok mindent lenyel az ember.
Fotó: Fortepan/Fortepan
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!