Miért adtak egy gyerekre "öregasszony kendőt"?


Egy idő után már tényleg csak öregasszonyok hordták, de ezt a ruhadarabot nagykendőnek nevezték, és megszokott őszi-téli ruhadarab volt minden korosztályban.
Régen a nép viseletét nem kitalálták, nem divattervezők tervezték, hanem rendeletek, törvények szabályozták. Az anyagi helyzet, a társadalomban elfoglalt hely szabta meg, hogy milyen ruhát hordhat az ember. 
Másképp öltözött ezért egy jobbágy, később egy  paraszt, másképp egy polgár, vagy épp egy nemes.  Tehát - hiába szerzett volna magának díszmagyart egy parasztember, azt nem vehette volna fel, mert nem illette meg viselése. 


Nem csak a vagyoni helyzet határozta meg milyen ruhát öltöttek magukra az emberek, hanem az is, hogy mely vidéken éltek.  Más volt a viselet az ország különböző területein, ezzel is megkülönböztetve magukat idegen települések lakóitól. 
Ma már népi viseletet csak ünnepnapokon hordanak, a múlt század közepén azonban még az ország több területen élt az akár mindennapos - természetesen nem ünnepi -  népviselet. Hosszú ideig fennmaradt Erdélyben, Kalocsa környékén, és a palócvidéken. Például a Galga-mentén, Galga környékén - vagyis Püspökhatvaniban is, ahol ezek a kislányok éltek, remélhetőleg jelenleg is élnek. A fotó 1953-as, és Raffai Anna felvétele. 
Ekkoriban még jócskán viselték a népi ruhákat. . A kislányok ruházata - akik közösségbe jártak - pontos utánzata volt a felnőttekének.  A kendő pedig amit viseltek úgy hívták, hogy nagykendő. Ezt a ruhadarabot a vállon, és mellkason át megkötve viselték, hűvösebb időben. De még nem volt olyan hideg, hogy fölé bőrből készült ködmönt vegyenek fel. 
Az már valamiféle rangot jelentett egy kislánynak, ha így öltözhetett, hisz a kicsik hátulgombolós ruhácskát, ködmönt hordtak....

Fotó:Fotó: Raffay Anna https://goo.gl/rkRNqF?fbclid=IwAR1dnBwPwOs1Ew04QiMMQGh0GDrLYT6lyfARfiiU8n3C_A0CEwLo91l9z-g
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!