Ma már Nemzet Színésze, és Kossuth-díjas művész...


Tordy Géza 18 éves korában jelentkezett a Színművészeti Főiskolára, fel is vették elsőre, de végül nem indítottak abban az évben osztályt, így aztán a főiskola kimaradt az életéből. 
Budapesten született 1938. május 1-én, Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas, Érdemes- és Kiváló művész, a Halhatatlanok társulatának örökös tagja.


Kaposvárra szerződött azon melegében, Zách János igazgatóhoz. Egy évvel később Szeged következett, akkor játszott ott Domján Edit, Versényi Ida... Akkor Horvai István volt a rendező. Két év múlva viszont már Pesten volt, akkor még a Néphadsereg Színházában, illetve a Vígszínházban. 
Több éven keresztül tanított is a Főiskolán 1982-től. 

De dolgozott Veszprémben, Győrben, és  Budapesti Kamaraszínházban. Ez utóbbiakban már inkább rendezőként tevékenykedett. 

Tordy Géza romantikus alkata, érzelmessége, szenvedélye minden szerepén átüt. 

Pályája legfontosabb rendezőjének Várkonyi Zoltánt tartja, vele mind a színházban, mind filmen is sokszor együtt dolgozott. 
Hatalmas szerepekben játszott, színpadon a Szentivánéji álomban, Amerikai Elektrában, Az operaház fantomjában, Lear királyban, Marica grófnő...
Rendezte az Adáshibát, A miniszter félrelép-et, Amerikai Elektrát, Egerek és embereket....
Filmen főleg a romantikus szerepek találták meg. A közönség Baradlay Jenőként zárta szívébe, de játszott a Külvárosi legendában, a Fűre lépni szabadban, a Húsz órában, a 80 huszárban.... felsorolhatatlan sok filmben. 
Szinkronszínészként is ismert, szinkronizálta Gianni Morandit 1964-ben a Térden állva jövök hozzádban, egyszerűbb felsorolni a neveket: Schwarzenegger, Henry Fonda, Robert De Niro, Richard Dreyfuss, Sean Connery, Robin Williams, James Caan, Jack Nicholson, Kevin Kline, Max von Sydow, Antony Hopkins, és még nem is teljes a sor...
Fotó: Port.hu, Youtube, Színművészetünk klubja
loading...
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!