"...Leányvásár lesz a héten..." - Pénzért lehetett venni lányokat?


Nem lehetett pénzért venni, de szemrevételezni viszont igen... Sokszor hozományával egyetemben...
A leányvásár azt jelentette, amit a neve alapján gondolnánk, de nálunk legalábbis, Magyarországon nem annyira "sarkosan", mint egyes más országokban.
Ez egy párválasztási lehetőség volt, régen azért nem bővelkedtek ilyen alkalmakban.  
Évente egyszer-kétszer az éppen párt választani szándékozó fiatalok szépen felöltözve, legjobb oldalukat, a lányok sokszor hozományukat is megmutatva összejöttek, és  próbáltak párt szerezni maguknak.  Beszélgettek, ismerkedtek, ha tetszett a másik, jöhetett a mézeskalács szív is, mely már komoly szándékot jelentett. 
Nem volt mindennapos akkoriban sem a dolog, messze földön híresek voltak az ilyen vásárok.  Általában búcsúval kötötték őket össze, vásárokkal, így még több látogató jöhetett, ami persze a vérfrissítés miatt is jól jött, hisz legtöbbször azért falun, városon belül kerültek a vőlegények.  Híres volt a mátészalkai, és a máriapócsi leányvásár. De a Mecsekben is rendeztek időről-időre, ott gesztenyeszüretkor volt az ideje, és Zengővárkonyban tartották.  
Amúgy egész Európában szokás volt, de volt, ahol valóban vásárként kezelték, szabályos alkuval, és nem sok beleszólással a lány részéről. 
Nem csak ismerkedés lehetőségét adta amúgy egy ilyen alkalom, hanem ha megtetszettek egymásnak, és anyagilag is megfelelő lett volna a frigy, akkor már előre az esküvő kérdését, és annak anyagi vonzatait is le lehetett tárgyalni. 
De volt olyan is, amikor egy az egyben mindent lebonyolítottak ekkor, nem csak az ismerkedés, a megkérés, hanem már a házasságkötés is megtörtént a vásár ideje alatt. Ilyen volt a Gainai leányvásár Romániában. 
Volt ennek a szónak amúgy egy másik jelentése is. Azt az évi egyszeri lehetőséget is így hívták, amikor háztartási alkalmazottat lehetett szerződtetni.  Ez általában híres napok környékén volt, Újév napja után, vagy Pünkösd környékén. Ünneplőbe felöltözve jöttek össze egy megszokott helyen, és várták, hogy valaki alkalmazza őket, felfogadják éves szolgálatra....
Fotó: mek.hu, Youtube.com