Láttál már ilyen ajtót parasztházon?

Van egy alsó, és van egy felső kisajtó. 
Sokan erre mondják azt, hogy nyilván a macska miatt, így könnyebben közlekedik, vagy épp, kintről nem megy be olyan simán valami.

 De ha nem a macsekért, akkor miért készíthették így? 
Egy ilyen ajtó annyit jelez, hogy a házat annak idején füstöskonyhával építették.  
Ha felnéztél volna a háztetőre, akkor nem láttál volna kéményt, na de mégis főztek a házban, tehát más megoldáshoz folyamodtak. Építettek úgy is házat ilyenkor, hogy a konyhának födémet  nem készítettek. Később aztán jöttek a padlásra vezető vakkémények, ez sem volt igazán tökéletes megoldás - részint a tűzveszély miatt -  majd a tűzhelyek füstjének elvezetésére deszkából készített füstcsatornákat  készítettek. 

Így a lakóház sütőkemencéjét építették meg, melyet minden olyan dologra használták, mint egy udvari kemencét. Főztek, sütöttek, vizet melegítettek.  
Legelterjedtebb amúgy a Dunántúlon volt, de az Alföldön is sok fellelhető.  Ott is sok volt belőle, csak aztán az Alföldön szorgalmazni kezdték a konyhák füsttelenítését, próbálták irányítani a lakosságot, és kéményes, füsttelen konyhák építését szorgalmazták, melyet az alföldi lakosság nagyrészt meg is fogadott. Így aztán a Dunántúl hagyományőrzőbb vidékein maradt még fenn hosszú ideig, és az ország más területein a legszegényebb családoknál. 
Ennek a kémény nélküliségnek azért megvoltak a kellemetlenségei is, hisz  csak az ajtón tudott távozni a füst, esetleg még a falon vágtak kisebb nyílást, volt olyan is, hogy a plafonon, a gerendáknál volt a füstnyílás, de kellő huzat híján az égés nem volt mindig tökéletes, így - bár nem állt a füst a helyiségben - a levegő tiszta nem lehetett. A falakról nem is beszélve.  A fal, főleg felső részére korom, kátrány rakódott le.
Úgyhogy erre a kétnyílású ajtóra azért volt szükség, hogy nagyobb füst esetén hirtelen szellőztetni lehessen, de hideg esetén ne kelljen az egész ajtót nyitni, hisz a füst úgyis felül távozik. 
FOtó: mek.hu
Kommentelési lehetőség a Magyar anzix Facebook-oldalon.
Ha szükséged van egy cikkre, mert megjelentetnéd, kérlek szintén oda írj üzenetet! Köszönöm!