Jól megégették a kenyeret, az ilyet sokan már meg se vennék


Csakhogy nem véletlen az eset. 
Az ország minden részén mást tartanak jó kenyérnek, másképp sütik, a megszokott módszerekkel.
Székelyföldön jóval sötétebbre sütik a kenyeret, mint az ország más részein. Ott ilyen a jó kenyér. Van egy külső fekete része, de alatta ott a finom, vastag héj...
A pityókás /burgonyás/ kenyér   lényegében - városi szemmel - fekete, amikor kiveszik a kemencéből.
Ez után ütőfával leverik róla a külső, fekete kérget, alatt pedig ott lesz a jó vastag kenyérhéj.
Arra fele azt kedvelik, ha a kenyér héja jó vastag, érzi az ember, amikor eszi. 
A kenyeret legalább olyan szinten tisztelik, mint a régi parasztember, és mindenhez fogyasztják. A levestől kezdve a főzeléken át egészen a pityókáig, ami itteni, mai szemmel már-már meglepő.


Fotó: Indafotó